Hlavní obsah

Protipirátské firmy nejdou po velkých, vybírají si malé ryby

Novinky, adr

Podle nové studie, kterou zveřejnil deník Washington Post, se protipirátská organizace BSA nezaměřuje na velké firmy, častěji ji zajímají malé rybky. Ty jsou pokutovány zdaleka nejvíce.

Článek

Do BSA přišla většina peněz (asi 90 procent) coby pokuty za pirátské verze programů od malých firem. Jednou z nich byla také společnost Michaela Gaertnera.

"Gaertner se obává, že ztratí svou společnost. Skupina zvaná jako Business Software Alliance mu napsala, že jeho firma o deseti zaměstnancích v Galvestonu v Texasu používá nelicencovaný software," uvedl deník Washington Post s tím, že BSA žádala po firmě 67 000 dolarů. Tedy její celoroční zisk.

Gaertner nakonec zaplatil 40 000 dolarů. Do budoucna si chce dávat větší pozor na to, co na počítače instalují jeho zaměstannci. Také ale plánuje, že přestane používat software od všech výrobců, kteří jsou dohodnuti s BSA.

"Nedělají dobrý software. Pouze takový, který je rozšířen a často používán," tvrdí Gaertner.

BSA spoléhá na vnitřní "zrádce"

Policejní razie ve firmách podezřelých z užívání nelegálního softwaru se uskuteční nejčastěji na základě oznámení někoho zevnitř firmy či z jejího okolí. "Takových oznámení dostáváme ročně mnoho desítek, a pokud jsou věrohodná, podáváme na takové firmy trestní oznámení. Lidé se ale mnohdy obracejí přímo na policii," řekl mluvčí české pobočky BSA Jan Hlaváč. Důvodem takového oznámení bývá nejčastěji osobní msta, ale i nesouhlas s nelegálním počínáním firmy.

Postihy za softwarové pirátství jsou tvrdé. Pachatelům hrozí vysoké peněžité tresty, propadnutí věci, či dokonce trest odnětí svobody. Často je třeba uhradit statisícové finanční kompenzace poškozeným softwarovým firmám, a to až dvojnásobek licenčních poplatků. České firmy za způsobené škody v průměru zaplatí 200 tisíc korun.

V rámci regionu Severní Ameriky měla loni BSA vysoudit kolem 13 miliónů dolarů (asi 260 miliónů korun). Mezi největší zákazníky BSA patří Microsoft (výrobce operačních systémů Windows), Adobe Systems (producent grafických nástrojů - Photoshop) a Symantec (bezpečnostní nástroj, zmiňme Norton Antivirus).

BSA má velké kritiky

Postupy BSA jsou až příliš tvrdé, tvrdí její kritici. Existují i společnosti, které hájí firmy obviněné z užívání nelegálního softwaru. Známou je například BSA Defense.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám