Hlavní obsah

Právník Microsoftu: pochopit rozhodnutí EK chce čas

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft vydal v pondělí, krátce po zamítnutí jeho odvolání proti pokutě od Evropské komise za údajné omezování konkurence, oficiální stanovisko k případu. "Zatím jsme měli málo času na pročtení rozhodnutí, které soud vynesl," uvedl hlavní právník Microsoftu Brad Smith s tím, že však "děkuje soudu za dlouhou úvahu, kterou této kauze věnoval."

Článek

"Byl bych ten první, kdo by přiznal, že si nemyslím, že by někdo mohl říci, že toto je nejdůležitější část tohoto případu nebo rozhodnutí," komentoval Smith verdikt Evropského soudu první instance.

Zástupce Microsoftu dodal, že je pro Microsoft jako společnost velice důležité, aby dostál požadavkům evropského práva. Rozhodnutí soudu firma důkladně prostuduje, a pokud z něj pro ni vyplynou další kroky, které bude potřeba učinit, je připravena je splnit.

Fiasko: Windows bez WMP

"V uplynulých letech jsme tvrdě pracovali na sporných bodech. Výsledkem tohoto úsilí je, že verze Windows, kterou nyní nabízíme v Evropě, je v souladu s rozhodnutím komise z roku 2004," řekl Smith.

Jde o variantu operačního systému Windows XP s koncovkou "N", která neobsahuje multimediální přehrávač Windows Media Player.

Nový software byl uveden na trh v létě před dvěma lety. Prodával se pod názvem Windows XP Home Edition N a Windows XP Professional Edition N. Podle původního návrhu však měl být prodáván pod názvem Windows XP Reduced Media Edition [celá zpráva], což Evropská komise odmítla.

V anketě, která byla v roce 2005 provedena mezi čtenáři serveru Novinky.cz a v níž hlasovalo téměř 900 lidí, by si Windows bez integrovaného přehrávače nekoupilo více než 80 procent respondentů. Na trhu se tato verze Windows neprosadila.

Ani Vista se nelíbila

Na popud EK a Jižní Koreje loni Microsoft upravoval také kód operačnho systému Windows Vista. Výrobce Windows údajně bránil společnostem Adobe a Symantec v instalaci jejich programů do Windows, které by si poradily s formátem *.pdf nebo se zabezpečením počítače. Těchto bodů se také týkaly výhrady EU k Vistě, jimž Microsoft podle svých slov plně vyhověl.

Na Vistu si letos v létě stěžoval rovněž vyhledávač Google. Podle něj tento systém znevýhodňuje konkurenční vyhledávače souborů na harddisku. Microsoft slíbil situaci napravit.

Reklama

Související témata:

Související články

O Windows bez Media Playeru není zájem

Evropská Unie nařídila společnosti Microsoft uvést verzi Windows XP bez integrovaného přehrávače na trh. Zdá se však, že o ni není zájem ani v Anglii, napsal...

Výběr článků

Načítám