Hlavní obsah

Populární kancelářský balík OpenOffice patrně skončí. Chybějí vývojáři

Novinky, ort

Nad populárním kancelářským balíkem OpenOffice, který je nabízen jako bezplatná alternativa k Microsoft Office, se stahují mračna. Kvůli nedostatku vývojářů by mohl zcela skončit. Upozornil na to Dennis Hamilton, viceprezident společnosti Apache OpenOffice, která za kancelářským balíkem stojí.

Foto: archív tvůrců

Jeden z programů kancelářského balíku OpenOffice

Článek

„Pravidelně jsem nucen sledovat, že projekt OpenOffice má omezenou kapacitu vývojářů pro udržení v energetickém chodu,“ prohlásil podle serveru Tech Times Hamilton.

Podle něj není k dispozic idostatek zkušených rukou, které by se staraly o podporu tohoto balíku. „Nemáme zásobu vývojářů, kteří by měli kapacitu, schopnost a vůli k doplnění zhruba půl tuctu dobrovolníků, kteří za OpenOffice stojí,“ konstatoval viceprezident.

Aktualizace prakticky nevycházejí

Ten zároveň upozornil, že nadcházející týdny budou pro osud celého projektu klíčové. Pokud se nepodaří najít další nezávislé programátory, celý projekt může definitivně skončit.

Server Tech Times připomněl, že poslední aktualizace funkcí balíku OpenOffice vyšla v říjnu loňského roku. Od té doby vývojáři místo vylepšování a přidávání nových funkcí veškeré své úsilí věnují pouze záplatování bezpečnostních trhlin.

A rok je bohužel ve světě počítačových systémů velmi dlouhá doba. Velmi brzy by se tak mohlo stát, že zmiňovanému kancelářskému balíku ujede ve srovnání s konkurencí vlak.

Vývojáři odešli

Vývojáři nezanevřeli na Apache OpenOffice ze dne na den. Postupně se ale přesunuli k vývoji jiného kancelářského balíku LibreOffice, který vznikl již v roce 2010. Už pár let poté se OpenOffice začal potýkat s personálními problémy.

Fanoušci bezplatných kancelářských balíků nicméně smutnit nemusí. LibreOffice je totiž nabízen ke stažení také zadarmo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám