Hlavní obsah

Počet internetových útoků výrazně stoupl kvůli udílení filmových Oscarů

Novinky, mif

Internetoví útočníci se tentokráte zaměřili na udílení filmových Oscarů. Pokud uživatel na nechráněném počítači hledá jméno nominovaného herce nebo název filmu, může být přesměrován na podvodnou internetovou stránku, která nakazí celý počítač virem, nebo do něj nainstaluje adware, nebo trojského koně.

Foto: Profimedia.cz

Podle statistiky bezpečnostní společnosti McAffe je nejnebezpečnější hledat na internetu řetězec Frost Nixon.

Článek

Podle statistiky bezpečnostní společnosti McAffe je nejnebezpečnější hledat na internetu řetězec Frost Nixon.

Obecně lze ale říci, že vyhledávat informace o všech letos nominovaných filmech představuje pro nezabezpečené počítače značné riziko.

Původci internetové kriminality na zájem uživatelů o nominované filmy, související obrázky, spořiče obrazovky i všemožné zákulisní informace evidentně sázejí a vytvořili velké množství webů, které vypadají jako legitimní servery.

Nakažené servery obsahují viry a trojské koně

Fanoušci, kteří například pátrají po Kate Winsletové, hvězdě z filmu Předčítač (The Reader) a mají zájem o její fotografie (a spořiče obrazovky s nimi), mají až 20procentní pravděpodobnost, že odkaz z vyhledávače povede na nebezpečný server.

Tyto servery se poté pokouší do počítače nainstalovat spyware, adware, viry nebo jiný malware, snaží se o phishing a zasílání spamu.

Bezpečnostní společnost McAffe vypracovala podle svých statistik žebříček největších počítačových hrozeb v rámci udílení Oscarů.

Největší internetové hrozby v rámci udílení Oscarů
Nejnebezpečnější herecBrad Pitt
Nejnebezpečnější herečkaKate Winsletová
Nejnebezpečnější vedlejší rolePhilip Seymour a Penelope Cruzová
Nejnebezpečnější filmDuel Frost/Nixon (Frost Nixon)

Jak se na internetu chránit před viry a hackery

Lidé se na internetu neumí chovat bezpečně. Nikoho pak nepřekvapí, že zhruba polovina počítačů připojených ke světové síti je zavirována. Odborníky takto vysoká čísla děsí. Doba se podle nich změnila.

Zatímco dříve na sebe počítačové viry upozorňovaly, například zablokovaly spuštění operačního systému, nechaly blikat monitor, smazaly data a podobně, dnes je situace naprosto opačná.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

„Sedmdesát procent těch nejnebezpečnějších kódů patří do kategorie trojských koňů,“ řekl Radek Smolík z bezpečnostní společnosti Symantec. Ty pracují zcela tiše, neupozorňují na sebe. Vykrádají citlivé informace z počítačů a odesílají je přes internet. Existují velké skupiny osob, které s takto získanými daty dále obchodují. Více se o počítačové bezpečnosti dozvíte zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám