Hlavní obsah

Největší internetový obchod s aplikacemi bude chráněn antivirem ze Slovenska

Novinky, rim

Provozovatelem největšího obchodu s aplikacemi na internetu je společnost Google, pochopitelně jde o obchod Play, ve kterém se soustředí programy pro operační systém Android. Nově bude uživatele chránit a vyhledávat potencionálně škodlivé programy slovenský antivirový program Eset. Právě jeho tvůrci poskytli detekční technologie pro nově založenou alianci App Defense, jejímiž členy se obě společnosti stávají.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Chránit obchod Google Play je přitom poměrně velká výzva. Právě tato nákupní platforma je totiž velmi často kritizována pro svou nedostatečnou ochranu – v obchodu se uživatelé mohou setkat s programy, které obsahují škodlivé kódy.

Právě tomu se ale bude snažit Eset zabránit. „To, co byla dříve reaktivní snaha odhalovat bezpečnostní zranitelnosti v aplikacích nabízených na Google Play, je nyní plnohodnotná proaktivní aktivita s cílem chránit miliardy uživatelů a společností přímo u zdroje,“ prohlásil Tony Anscombe, Global Security Evangelist společnosti Eset.

Nejrozšířenější virové hrozby pro mobily s Androidem

Bezpečnost

„Vždy jsme byli v čele výzkumu bezpečnostních hrozeb. Nyní můžeme společně s Googlem a dalšími členy App Defense Alliance eliminovat hrozby ještě účinněji, a pomoci tak uživatelům používajícím platformu Android být o krok před kyberzločinci,“ dmul se pýchou bezpečnostní expert.

Právě slovenský antivirový program byl Googlem vybrán údajně pro své „schopnosti dlouhodobě odhalovat podvodné aplikace, které využívají kyberzločinci“. Eset se již v minulosti podílel na odhalení unikátních typů bankovních trojanů, spywaru i ransomwaru. Mnoho z těchto hrozeb přitom přímo cílilo i na uživatele v České republice.

Díky tomuto partnerství budou výzkumné týmy Esetu zapojeny do analýzy všech aplikací a pomohou aktivně chránit uživatele obchodu Google Play. Mimo jiné se budou bezpečnostní experti této společnosti podílet na ověřovacím procesu, který zjišťuje, zda je aplikace škodlivá, potenciálně nechtěná či nežádoucí, ještě před jejím zveřejněním v obchodě Google Play.

Reklama

Související témata:

Související články

Trojan Adwind útočí v Česku stále častěji

Výrazný nárůst detekcí viru Adwind zachytili v uplynulých týdnech bezpečnostní experti. Jde o relativně známého trojského koně, který koluje internetem už od...

Výběr článků

Načítám