Hlavní obsah

Nejoblíbenějšími komunikačními programy v Česku jsou ICQ a Skype

Nejvíce stahovanými komunikačními programy v Česku byly v červenci ICQ, Skype a QIP. Vyplývá to ze statistik serveru Slunečnice. Do první desítky se dostala ještě alternativní Miranda nebo pro mobily přizpůsobený program Jimm ICQ.

Článek

Nejpopulárnějším programem určeným ke komunikaci bylo minulý měsíc ICQ 6.5. Stříbrná příčka patří programu Skype, jehož hlavní a nejvyužívanější funkcí je telefonování. To je mezi uživateli Skype zdarma, program však nabízí také placené telefonování do tradičních pevných sítí, dále hlasové a videokonference, či zřízení hlasové schránky.

Velkým konkurentem klasického ICQ je program QIP 2005, který obsadil čtvrté místo. Ten však již není dále vyvíjen, pouze aktualizován při změně protokolu ICQ. Do první desítky se dostal ještě jeho nástupce QIP Infium a česká verze QIP Infium PafoPack.

Sedmou příčku pak obsadil program Miranda, který se řadí do kategorie open source, je tedy otevřený pro zásahy uživatelů do softwaru. Mezi převážně chatovacími programy v první desítce žebříčku vybočuje svým zaměřením software Hamachi na pátém místě. Slouží k vytvoření vlastní virtuální sítě na internetu (VPN), a jeho uživatelé tak mohou například mezi sebou sdílet soubory nebo třeba hrát hry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám