Hlavní obsah

Naše počítače ohrožuje na internetu více než milión virů

Novinky, Miloslav Fišer

Na konci roku 2007 se na světě vyskytovalo více než 1 200 000 variant nejrůznějších virů. Studie antivirové společnosti Symantec konstatuje, že 65 % veškerého softwaru, který byl v roce 2007 uvolněn uživatelům, je charakterizováno jako vir, trojský kůň, nebo jiný nebezpečný kód. Historicky poprvé tak bylo vytvořeno více virů než normálního softwaru.

Článek

„V dnešní době je ještě stále většina antivirových a jiných bezpečnostních programů založena na identifikaci a blokování nebezpečných kódů,“ říká Radek Smolík, ředitel českého zastoupení společnosti Symantec.

„Rapidně se zvyšující počet škodlivého kódu vede naše myšlenky i aktivity jiným směrem. V blízké budoucnosti bude výhodnější identifikovat a povolovat pouze prospěšný software, všechen ostatní pak automaticky zakazovat,“ dodává.

Budoucnost antivirů je v Blacklistingu

Identifikace a zakazování škodlivého kódu se v počítačové terminologii někdy označuje jako tzv. „blacklisting“, tedy blokování nežádoucích programů. „Whitelisting“ je potom povolování důvěryhodných aplikací.

Vzhledem k pomalejšímu přibývání prospěšných programů oproti tempu nárůstu počtu škodlivého software, by změna paradigmatu znamenala jak značné úspory na straně nákladů na zachytávání, analýzu a blokování škodlivého kódu, tak i podstatně proaktivnější a tedy účinnější řešení, při němž by zákazníci byli první na tahu.

To dnes jasně potvrzují zkušenosti z reálného použití technologií skórování běžících kódů v produktech společnosti Symantec. Budoucnost bezpečnostních řešení je tedy zřejmě „bílá“.

Nejvíce se kradou citlivá data

Kvalitativně je větší problém v tom, že útoky jsou co nejvíce skryté, tiché a zaměřují se na vykrádání citlivých informací, s nimiž lze snadno obchodovat. Plných 70 % ze všech nebezpečných kódů, které v průběhu druhé poloviny roku 2007 Symantec zachytil ve svých laboratořích, byly programy sloužící primárně k vykrádání citlivých dat.

Přibývá také prodeje zcizených identit, které se staly třetí položkou „na radaru“ expandujících nebezpečných kódů – přinejmenším co do toho, jak byly v posledních 6 měsících loňského roku nabízeny na aukcích. Podle průzkumů se jedná o ukradené identity téměř 50 miliónů lidí, které byly v tomto období reálně nabídnuty k prodeji.

Je to počet, který je v porovnání s historickými údaji nesrovnatelně vyšší a krajně alarmující. Znamená, že ve druhé polovině roku 2007 byly v celosvětovém měřítku zcizeny v průměru 3 identity za každou vteřinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Internetem kolují zavirované valentýnky

Zavirované valentýnské vzkazy se již začaly objevovat na internetu. Uvedl to výrobce antivirů Eset. Společnost již zachytila zachytila nové verze červů Nuwar,...

Viry denně infikují milióny počítačů

Každý den jsou po celém světě infikovány milióny počítačů nějakým virem. Antivirové programy jsou ve většině případů nedostatečnou ochranou. Pojďte se podívat...

USB klíče mohou zavirovat vaše počítače

Nejrozšířenější hrozbou pro počítače ve světě byly v dubnu programy, které ke svému šíření používají přenosné USB paměťové disky. Programy označované jako...

Výběr článků

Načítám