Hlavní obsah

Microsoft zakryje lidem obrazovku. Kvůli konci Windows 7

Novinky, rim

Už příští měsíc bude oficiálně ukončena podpora operačního systému Windows 7. Bezpečnostní experti proto apelují na uživatele, aby přešli na nějakou jinou verzi či konkurenční platformu. Nyní začne naléhat také Microsoft, který lidem kvůli konci „sedmiček” zakryje celou obrazovku.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

V celoobrazovkových výzvách bude americký softwarový gigant uživatele varovat, že se blíží konec podpory Windows 7. Také bude informovat o tom, jaká rizika představuje používání nepodporovaných operačních systémů. Výzva zůstane přitom zobrazena tak dlouho, dokud ji uživatelé sami nezavřou.

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá.

Zbývá už jen měsíc, pak Windows 7 skončí

Software

Podle studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy podporovány být přestanou, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, jeden z manažerů společnosti Kaspersky.

Aktualizace naposledy vyjdou v lednu

Konec Windows 7 je naplánován na 14. ledna 2020, tehdy naposledy vyjdou pro sedmičky aktualizace.

Sluší se nicméně připomenout, že už v lednu 2015 byla u Windows 7 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci něhož poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám