Hlavní obsah

Microsoft začínal s 15 zaměstnanci, nyní jich má 150 tisíc

Redmond

Počátky Microsoftu jsou spjaty s počítači firmy IBM, pro které firma v roce 1981 vytvořila operační systém MS-DOS. Nebývalý úspěch společnosti ale přinesl operační systém Windows, pro který Microsoft postupně nabídl „spřátelené” programy. Microsoft založil před 45 lety, 4. dubna 1975, bývalý dlouholetý šéf společnosti a druhý nejbohatší muž světa Bill Gates se svým přítelem ze střední školy Paulem Allenem.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates

Článek

Dnes čtyřiašedesátiletý Gates již ve svých 13 letech sestavil svůj první program, a to pro hru piškvorky. Později si již vydělával programováním na střední škole a v sedmnácti prodal první softwarový program.

V roce 1973 začal studovat na Harvardu, ale kvůli počítačům se studiu příliš nevěnoval a prestižní ústav brzy opustil. V roce 1974 vymysleli s o tři roky starším Allenem, který zemřel v roce 2018 ve věku 65 let, programovací jazyk BASIC a v dubnu 1975 založili v Albuquerque firmičku, která měla v počátcích 15 zaměstnanců. Dnes jich Microsoft zaměstnává 150 000 a je největším výrobcem softwaru na světě. A loni tržní hodnota Microsoftu překonala hranici bilionu dolarů a stal se teprve třetí firmou v USA, které se tuto hranici podařilo překonat.

Bill Gates odstupuje z představenstva Microsoftu

Internet a PC

Microsoft zahájil vývoj svého "obrázkového" operačního systému v září 1981, jeho první verze byla ohlášena o dva roky později, v obchodech se ale Windows 1.0 objevily až v listopadu 1985. Následující rok se začalo s akciemi Microsoftu obchodovat na burze a koncem roku 1987 vydala firma druhou, vylepšenou verzi "oken" (označenou 2.0), kterou doplnila bohatá nabídka programů (byly mezi nimi Excel, Word, Corel Draw! nebo PageMaker). V květnu 1990 byly uvedena Windows 3.0, ve stejné době Microsoft uvedl na trh i kancelářskou sadu Office. V dubnu 1992 přišly vylepšené Windows 3.1, které měly jako první i českou verzi.

V srpnu 1995 se dostal na pulty obchodů přelomový systém Windows 95, který běžným uživatelům výrazně ulehčil práci s počítačem. Uvedení "pětadevadesátek" provázela velkolepá reklamní kampaň a systém znamenal začátek totální dominance Microsoftu na poli operačních systémů. O tři roky později přišly Windows 98, které mimo jiné přiblížily běžným lidem celosvětovou počítačovou síť.

Foto: archív tvůrců

Windows XP

Legendární Windows XP

V říjnu 2001 Microsoft uvedl na trh systém Windows XP, který do značné míry sjednotil profesionální a domácí verzi hlavního produktu Microsoftu. Zákazníkům nabídl nové multimediální schopnosti a ještě pevnější propojení s internetem. Zatím poslední verzi, Windows 10, firma představila v roce 2015. Windows všech verzí jsou v současnosti bezkonkurenčně nejrozšířenějšími operačními systémy a podle různých odhadů jsou nainstalovány na asi 80 procentech počítačů.

Úspěchy Microsoft zaznamenává i s herními konzolemi Xbox, v roce 2006 Microsoft představil digitální mediální přehrávač Zune a produkuje i řadu dalších specializovaných programů i databází.

Dominance Windows je však také důvodem několika soudních sporů, kterými musel Microsoft projít. Od Evropské komise dostal v minulosti za různá porušení pravidel hospodářské soutěže několik pokut v celkové výši několika miliard eur.

S mobily to nevyšlo

Zatímco operační systém Windows je jedničkou v oboru, v oblasti chytrých telefonů firma zaostala za konkurenty. V roce 2017 Microsoft výrobu mobilních telefonů opustil, když se předtím neúspěšně snažil získat podíl na trhu s telefony mimo jiné převzetím výroby mobilních telefonů firmy Nokia v roce 2014 za 5,5 miliardy eur. Velmi nízký je i podíl operačního systému Windows Phone na trhu.

Loni Microsoft představil nový, rozkládací přístroj Surface Duo s duálním displejem a s operačním systémem Android, který chce začít prodávat letos před Vánocemi.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Duo

Spoluzakladatel firmy Gates předal výkonné vedení firmy v roce 2000 Stevu Ballmerovi a přešel na nově vytvořenou pozici hlavního softwarového architekta. V témže roce opustil místo v dozorčí radě i Allen. V červnu 2008 se Gates stáhl z každodenního řízení firmy a na plný úvazek se začal věnovat charitě a nadaci, kterou založil se svou manželkou Melindou. V roce 2014 odešel z funkce předsedy správní rady a získal ve firmě novou úlohu - stal se technologickým poradcem. Letos Gates opustil i představenstvo firmy.

Třetím šéfem Microsoftu v historii firmy se stal v roce 2014 Satya Nadella, pod jehož vedením se firmě daří. Microsoft přesouvá své zaměření od operačního systému Windows ke cloudové divizi zahrnující službu Azure, která je v poslední době hlavním pohonem růstu firmy. V uplynulém fiskálním roce Microsoft utržil 125 miliard dolarů, což byl nárůst 14 procent oproti předchozímu roku. Čistý zisk činil 39 miliard (nárůst dokonce o 137 procent). Dařilo se i české pobočce, která zvýšila zisk o čtyři procenta na 176 milionů korun.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus drtí technologický trh

Výrazný pokles výroby a s tím související propady prodejů. Taková je prognóza pro technologický trh v souvislosti s šířením koronaviru. Podle odhadů analytické...

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Konzole Xbox strčí PlayStation do kapsy

Společnosti Sony a Microsoft po několika měsících čekání konečně prozradily hardwarové parametry svých chystaných televizních konzolí. Díky tomu je již jasné,...

Výběr článků

Načítám