Hlavní obsah

Microsoft vede v prodeji softwaru, ten však celkově kvůli nasycení trhu zpomalil

Český trh podnikového softwaru loni zpomalil tempo meziročního růstu na 4,5 procenta z předchozích 6,4 procenta. Celkové tržby softwarových firem v této oblasti přesáhly 117 miliónů USD, tedy v přepočtu 1,8 miliardy korun. Uvedla to dnes analytická firma IDC.

Článek

Zpomalení podle IDC zavinila rostoucí nasycenost velkých podniků, přičemž nárůst počtu zakázek mezi malými a středními podniky nedokáže propad u velkých zakázek vyrovnat. Pro letošní rok IDC předpovídá oživení poptávky a zrychlení meziročního růstu na deset procent. O desetinu by měl trh růst i v dalších pěti letech.

"Růst trhu negativně ovlivňuje rostoucí nasycenost podnikovými aplikacemi u velkých firem a klesající počet velkých, lukrativních zakázek," uvedl analytik IDC pro trhy softwaru ve střední a východní Evropě Mark Child. Dodavatelé se podle něj musí kvůli udržení výnosů stále více orientovat na rozšiřování programů u stávajících zákazníků.

Na českém trhu podnikových aplikací i v loňském roce dominovaly společnosti SAP, Microsoft Dynamics a LCS, které společně ovládaly téměř 68 procent trhu. Podíl největšího dodavatele SAP již druhým rokem klesal a dostal se na méně než polovinu trhu, zatímco ostatní dvě firmy své pozice mírně posílily.

Reklama

Související témata:

Související články

Videoherní průmysl čeká i nadále silný růst

Videoherní průmysl může očekávat další jeden až dva roky silného růstu díky geografické expanzi, dobrému hardwarovému zázemí a rostoucímu počtu příležitostných...

Výběr článků

Načítám