Hlavní obsah

Microsoft mění taktiku, zpomalí aktualizace Windows 10

Novinky, rim

Společnost Microsoft se rozhodla změnit svou taktiku, přestane vydávat aktualizace pro operační systém Windows 10 dvakrát do roka. Místo toho si uživatelé této platformy budou moci nainstalovat balík vylepšení a nových funkcí jen jednou za 12 měsíců. Informovali o tom zástupci amerického softwarového gigantu na svých oficiálních internetových stránkách.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

V uplynulých letech Microsoft vydával pro desítky vždy dvě velké aktualizace do roka, a to prakticky vždy ve stejném období – na jaře a na podzim. Po nemalých problémech s loňskou podzimní aktualizací si však americký softwarový gigant tento způsob distribuce patrně rozmyslel.

Jeden problém za druhým

Windows 10 October 2018 Update byl vydán 2. října a bez nadsázky šlo patrně o nejproblematičtější balík vylepšení v celé historii Microsoftu.

Už po pár dnech jej totiž Microsoft stáhl z distribuce, protože se v aktualizaci objevily velmi závažné chyby. Update při instalaci totiž v některých případech maže nenávratně uživatelská data. A to zpravidla na systémech, které neměly dostatek volného prostoru pro instalaci.

Krátce poté se ukázalo, že problém s daty se týká také předinstalovaného programu pro práci se ZIP archivy. Tento nástroj se při rozbalování nezeptá uživatele na to, co má dělat s duplicitními daty, a stejné soubory už jednou uložené v konkrétní složce se přemažou.

Když americký softwarový gigant vyřešil tyto problémy, pustil na začátku listopadu update znovu do světa. Ale tentokráte již ne pro všechny uživatele, nainstalovat jej mohli pouze lidé s ověřenými konfiguracemi. To znamená, že k dispozici byla pouze pro stroje, na kterých měl Microsoft ověřenou funkčnost.

Na některých počítačích se totiž objevovaly další a další chyby. Na konci listopadu se například ukázalo, že na některých sestavách s procesory Intel a integrovanými grafikami nefunguje zvuk. Další trhliny byly zaznamenány v prohlížeči Edge a na sestavách s grafickými kartami ze série AMD Radeon HD 2000 a Intel HD ze série 4000.

Už jen jednou za 12 měsíců

Právě tyto nepříjemné zkušenosti patrně přiměly vývojáře celý systém aktualizací změnit, velké updaty budou vycházet pouze jednou za 12 měsíců. Microsoft významně upraví systém, jakým jsou tyto aktualizace kontrolovány.

Doposud totiž aktualizace testovali jednak interní zaměstnanci společnosti, jednak nadšenci z tzv. programu Insider. Ke druhé skupině se mohl přihlásit prakticky libovolný uživatel. Přestože pracovníci Microsoftu vždy upozorňovali, že aktualizace pro Insidery mohou obsahovat chyby, instalovali si je často i uživatelé, kteří neměli hlubší znalosti s PC – a pak si stěžovali, co všechno jim nefunguje.

Právě proto bude program Insiderů rozdělen na rychlejší a pomalejší okruh. V tom rychlejším dostanou updaty zkušenější uživatelé, počítat však budou muset s tím, že aplikace budou patrně obsahovat ještě chyby. Pro jedince, kteří se chtějí chyb vyvarovat, bude určen pomalejší okruh. Lidé v rámci něj přesto ale dostanou všechny updaty dříve, než vyjdou ve velkém balíku oprav a vylepšení.

Vzhledem k tomu, že letos již jedna velká aktualizace vyšla, na další si tedy podle aktuálního plánu počkáme patrně až do jara příštího roku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám