Hlavní obsah

Masivní oprava pro Vistu je větší než Windows XP

Novinky, Ondřej Grym
PRAHA

Poměrně dlouho se nic nedělo. Všechny otázky, které se týkaly příchodu prvního velkého opravného balíku pro systém Windows Vista, Microsoft komentoval velmi neurčitě. Až na přelomu srpna a září firma uvedla, že masivní update SP1 pro Vistu bude uvolněn v prvním čtvrtletí příštího roku.

Článek

Řada lidí bude ale zděšena z velikosti SP1 pro Vistu. Spekuluje se o 1 GB souboru. Právě takto velký balík dat budou do několika týdnů testovat první uživatelé. Jeho masivnost zvláště vynikne při srovnání s operačním systémem Windows XP, který se celý (!) vešel na jedno CD (kapacita CD je rovna zhruba 700 MB).

Instalace SP1 si vyžádá asi 7 GB místa na pevném disku. Podle Microsoftu však po instalaci bude onen 7 GB prostor uživateli zase "vrácen". Samozřejmě, dnes je 7 GB jako plivnutím do moře, ovšem není málo lidí, kteří mají své pevné disky nacpané daty až k prasknutí a 7 GB dohledají jedině díky zásahu DVD vypalovačky.  

SP1 do pár týdnů

Již v nejbližších týdnech bude beta verze Windows Vista SP1 k dispozici pro neveřejné testování. Podle Microsoftu prověří schopnosti SP1 zhruba 10 000 - 15 000 uživatelů z celého světa.

Nedočkáme se však pouze SP1 pro Vistu. Microsoft rovněž dodal, že již brzy začne testovat SP3 pro postarší systém Windows XP. V několika příštích týdnech tak bude beta verze třetího servisního balíčku uvolněna mezi první uživatele, kteří ji podobně jako opravný balík pro Vistu prozkoumají ze všech úhlů.

Verze připravená pro stažení z webu pak bude k dispozici v první polovině roku 2008. Windows XP SP3 bude zahrnovat všechny předešlé aktualizace vydané pro Windows XP, včetně bezpečnostních aktualizací a oprav.

Update údajně zvýší i reputaci Visty

Podle analytiků zvýší uvedení Service Packu 1 pro operační systém Windows Vista nejen bezpečnost či rychlost tohoto programu. Hlavně řekne uživatelům, že je Vista již velmi dobře odladěna a že se nemusí bát ji na své domácí počítače instalovat.  

Operační systém Windows Vista byl uveden na trh v lednu 2007. Program prošel poměrně značným vývojem - byly odstraněny hlavní problémy s nekompatibilitou běžně používaných aplikací a grafických karet, výrazně narostl počet ovladačů připravených pro tento systém. Všechny důležité aktualizace a opravy systému se k uživatelům dostávají naštěstí neustále, a to prostřednictvím služby Windows Update.

"Service Pack 1 bude obsahovat mnoho již dnes dostupných aktualizací ve formě ucelené instalace," uvedl Tomáš Koška, manažer divize Windows Client a Windows Live.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám