Hlavní obsah

Linux existuje už 25 let

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1991, byla neděle 25. srpna, a mladý finský student Linus Torvalds rozšířil zprávu o tom, že začal pracovat na novém operačním systému. Toto datum tak bývá právem označováno za zrození Linuxu – nejpopulárnějšího otevřeného operačního systému pro osobní počítače, který je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma.

Foto: mas, Novinky

Linux - mnoho tváří jediného operačního systému, to jsou linuxové distribuce. Mezi nejznámější patří Ubuntu, SuSe, Mandriva, Debian nebo RedHat.

Článek

Celé jádro samozřejmě nevzniklo ze dne na den. Torvalds jej představil až v září roku 1991. Než se samotný operační systém Linux dostal k široké veřejnosti, trvalo to ještě několik dlouhých let.

Linux působil v polovině devadesátých let jako zjevení. Uživatelům se totiž otevřela cesta, díky které se mohli zbavit závislosti na placeném a pirátsky získaném operačním systému. Najednou tu byla adekvátní alternativa, kterou bylo možné stahovat úplně zadarmo.

Foto: Archiv, Novinky

Tux - maskot operačního systému Linux

Microsoft si drží dominantní postavení

Přestože má v současnosti Linux milióny příznivců po celém světě, je nutné zmínit, že jeho celosvětový podíl na trhu s operačními systémy tvoří jen zhruba dvě procenta.

Dominantní postavení si již přinejmenším dvě dekády drží konkurenční Microsoft se svými Windows. Jejich různé verze jsou nainstalovány na 90 % počítačů.

Jak na instalaci?

Linux je možné samozřejmě nainstalovat na pevný disk úplně stejně jako Windows. Na rozdíl od Microsoftu nabízí komunita navíc jednoduchý způsob, jak si operační systém zdarma vyzkoušet.

Je k tomu potřeba pouze počítač s CD nebo DVD mechanikou a příslušný nosič s takzvanou Live distribucí Linuxu, kterou na rozdíl od konkurenčních operačních systémů není nutné instalovat na pevný disk počítače. Jednoduše se spustí z CD nebo DVD. V některých případech může být toto médium nahrazeno také USB flash diskem.

Foto: mas, Novinky

Kdo říkal že Linux je nudný? Pro milovníky grafických pozlátek nabízí mnohem více než Windows. Na obrázku 3D plocha Compiz Fusion.

Slůvko distribuce je v tomto případě velmi důležité. Linux je totiž pouze jádro, které využívají různé operační systémy. To se neobejde bez grafického rozhraní a dalších programů. Všechny zmiňované prvky si však komunita vytváří již po svém.

Výsledek je tedy zřejmý. V dnešní době je tak možné setkat se se stovkami různých distribucí. Podle některých odhadů jich je více než 400.

Nechybí mezi nimi ani zástupci z Česka – Slax a Danix. Mezi další nejznámější distribuce patří Arch Linux, Debian, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, Gentoo, Greenie atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám