Hlavní obsah

Konec Windows 7 se blíží. Sedmičky přesto stále používají desítky miliónů lidí

Novinky, rim

Už méně než rok a půl zbývá do ukončení podpory operačního systému Windows 7. Alarmující přitom je, že tuto letitou platformu stále ještě používají desítky miliónů lidí. Vyplývá to z údajů analytického serveru StatCounter.

Foto: archiv výrobce

Rozšířená podpora bude pro Windows 7 k dispozici až do ledna roku 2020.

Článek

Největší popularitě mezi operačními systémy se těší v současnosti Windows 10, desítky využívá více než 48 % lidí v globálním měřítku. Druhou nejpopulárnější platformou jsou ale Windows 7 s podílem přes 38 %, ten se sice neustále snižuje, ale v přepočtu na absolutní čísla jde stále ještě o desítky miliónů uživatelů.

Právě majitelé počítačů se sedmičkami budou muset v nadcházejících měsících řešit, na jaký jiný operační systém přejít. V opačném případě se totiž vystavují velkému bezpečnostnímu riziku.

Sedmičky čeká stejný osud jako Windows XP

Už v lednu 2015 byla u Windows 7 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho pro sedmičky začala platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy při pravidelných aktualizacích, tedy druhé úterý v měsíci.

Jenže rozšířená podpora bude pro uživatele Windows 7 k dispozici pouze do ledna roku 2020, pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu v roce 2014.

Běžní uživatelé tohoto starého operačního systému tak oficiálně již několik let nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít.

Podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP i 7 jsou nesmrtelné. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám