Hlavní obsah

Jaké programy běží na nových počítačích od Applu? Nabídka je omezená

Novinky, Ondřej Husák

Společnost Apple láká před Vánocemi na tři nové počítače, které jsou vybaveny vůbec poprvé moderními čipy M1 – tedy procesory, které vyrobili přímo v Applu. Jde tedy o alternativu k modelům, které byly dříve vybaveny čipy od Intelu. Kvůli tomu ale musí případní zájemci počítat s omezenou nabídkou programů.

Foto: archív výrobce

Procesor Apple Silicon

Článek

Hned na úvod se sluší připomenout, že Apple bude postupně procesory od Intelu nahrazovat ve všech nabízených modelech vlastními čipy Apple M1, které dříve byly známé pod označením Apple Silicon. Do budoucna se tedy s ničím jiným nepočítá. Je tedy zřejmé, že nové procesory z produkce amerického počítačového gigantu představují budoucnost.

Je nutné zdůraznit, že nový čip Apple M1 nicméně staví na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru.

Jeden server zodpoví všechny otázky

Právě proto vznikl server isapplesiliconready.com. Ten nabízí přehled stovek aplikací, které byly doposud pro operační systém macOS k dispozici – a neustále přidává další. U všech přitom uvádí, zda mohou lidé s programy na počítačích s čipem M1 počítat.

U jednotlivých aplikací se v přehledu uvádí, zda nabízí nativní podporu, či zda je nutné je provozovat prostřednictvím aplikace Rosetta 2. Tento emulátor Apple navrhl právě proto, aby bylo programů hned na začátku co nejvíce.

Apple láká na dva nové notebooky a mini PC

Hardware

Rosetta 2 funguje spolehlivě, ale nabízí v praxi zhruba poloviční výkon ve srovnání s aplikacemi, které mají nativní podporu. Využít naplno potenciál čipu M1 tedy umí pouze nativní aplikace.

Zatímco u Rossety je k dispozici aplikací již více než dost, těch nativních je zatím poskrovnu. Z nativních funguje například Chrome, Symphony Desktop, Telegram či TeamViewer. Naopak u programů Skype, Microsoft Teams, FL Studio, Dropbox či Spotify zatím uživatelé mohou počítat pouze s podporou prostřednictvím Rossety.

Revoluční čipset

Americký počítačový gigant tvrdí, že novinka je revoluční. Doposud totiž počítače potřebovaly hned několik čipů, zatímco novinka zvaná Apple M1 integruje hned několik čipů do jediného – procesorovou jednotku, grafické jádro, neurální engine a zároveň i paměťovou část.

Procesor s logem nakousnutého jablka by měl nabídnout nejlepší poměr výkonu/spotřeby na celém trhu. Je údajně až třikrát úspornější proti konkurenčním čipům, kterými jsou aktuálně vybaveny stolní počítače a notebooky. V praxi by se to mělo projevit delší výdrží MacBooků a nižší spotřebou stolních PC s logem nakousnutého jablka.

Výkon by měl být opravdu extrémní, platí to přitom i o integrovaném grafickém jádru. Zástupci Applu slibují, že půjde o nejrychlejší integrované grafické jádro na trhu. Vzhledem k tomu, že některé konkurenční modely od Intelu stačí i na jednodušší hry, bude novinka pravděpodobně velmi zajímavá.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple překvapil, ukázal tři nové stroje

V americkém Cupertinu se v úterý večer středoevropského času konala velká tisková konference společnosti Apple. Šlo o třetí tiskovku během letošního podzimu....

Výběr článků

Načítám