Hlavní obsah

Jak prodloužit výdrž iPhonu? Stačí zapnout tmavý režim

Novinky, mif

Výrazně prodloužit výdrž baterie iPhonů je možné aktivováním tmavého režimu. Bez elektrické zásuvky se díky němu jablečný smartphone obejde klidně i o několik hodin déle. Upozornil na to server PhoneBuff.

Apple iOS 13Video: archív tvůrců

 
Článek

Redaktoři serveru PhoneBuff otestovali nový iPhone Xs při dvou různých nastaveních – se zapnutým světlým a tmavým režimem. Aby minimalizovali možnost ovlivnění výsledků zásahem uživatele, nechali oba telefony ovládat pomocí robotických paží.

Nový vzhled a hromada funkcí. Apple vydá nové operační systémy

Software

A výsledek byl velmi nečekaný. Po 7 hodinách a 33 minutách neustálé práce se telefon s nastaveným světlým režimem zcela vypnul, v případě modelu s tmavým režimem ale baterie ukazovala stále ještě 30 %.

Pokud bychom u iPhonu Xs aktivovali úsporný režim, stačila by přitom třetinová kapacita paměti klidně až na půl dne běžného používání. Rozdíl ve výdrži je tedy rozhodně markantní.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

Je to dáno tím, že nové iPhony používají OLED displeje. Tato technologie staví na jiném principu než LCD panely, nevyužívá podsvícení, protože světlo generují jednotlivé body. Tedy zjednodušeně řečeno, černé body jsou ve skutečnosti na obrazovce zhasnuté, což pochopitelně pozitivně ovlivňuje celkovou výdrž.

Testy sice probíhaly pouze na iPhonu Xs, nicméně dosáhnout delší výdrže s tmavým režimem půjde také u jiných telefonů, které jsou vybaveny OLED obrazovkou. A tu nepoužívají pouze nejnovější telefony amerického počítačového gigantu, ale celá řada konkurentů.

Foto: archív tvůrců

Temný režim v iOS 13

Tmavý režim přinesl poprvé operační systém iOS 13 letos v září. Právě alternativa světlého designu je jedním z největších lákadel tohoto modelu. Temný režim nepůsobí tak agresivně a je daleko příjemnější pro oči, na rozdíl od celé řady konkurenčních řešení.

Praktické je také to, že temný režim je sjednocen napříč celou platformou. U jiných systémů se totiž stává, že některé aplikace jsou sice zbarveny do tmavých odstínů, ale jiné jsou zase světlé. Celkový redesign se týká také jednotlivých aplikací, jak Novinky.cz informovaly již v jednom z dřívějších článků.

Foto: archív tvůrců

Ukázka systému iOS 13

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám