Hlavní obsah

Íránský prezident kritizuje zablokování služby Telegram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Hasan Rúhání kritizuje zablokování šifrované komunikační služby Telegram. Tvrdí, že za zákazem jejího používání nestojí lidé z jeho úřadu, uvedla agentura AP. Uživatelé se ke službě nedostanou od pondělí, aplikaci používala odhadem polovina z 80 miliónů obyvatel Íránu.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Vláda tvrdí, že právě kvůli této službě byly na přelomu loňského a letošního roku organizovány protivládní protesty, které si vyžádaly 25 životů. Úřady ji dočasně zablokovaly už tehdy ve snaze demonstrace zastavit, nicméně íránské soudy teprve tento týden nařídily poskytovatelům internetu, aby k Telegramu uživatelům znemožnili přístup.

Na Instagramu, sociální síti pro sdílení fotografií, Rúhání v pátek pozdě večer uvedl, že "tato vláda žádnou sociální síť nezablokovala a ani nezablokuje".

Před Íránem službu Telegram nařídily zablokovat ruské úřady, a to kvůli odmítnutí poskytnout tajné službě klíče k rozšifrování komunikace mezi uživateli. Úřady to prý udělaly z bezpečnostních důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám