Hlavní obsah

Internet Explorer 7 je dostupný i pro nelegální Windows

Novinky, adr

Zhruba rok trvalo Microsoftu než připravil verzi webového prohlížeče Internet Explorer 7, která běží i v neoriginálním operačním systému rodiny Windows. Z nové verze IE 7 byl totiž odstraněn ochranný systém Windows Genuine Advantage.

Článek

Microsoft zdůvodnil tento krok na svém blogu tak, že "chce pomoci lépe chránit produktovou řadu Windows a proto je IE 7 dostupný všem uživatelům jeho operačních systémů."

Jiným, avšak daleko prozaičtějším důvodem, proč se Microsoft rozhodl WGA systém odstranit z IE 7, je narůstající konkurence ze strany webového prohlížeče Mozilla Firefox. Program je dostupný zcela zdarma a žádný ochranný systém typu WGA nepoužívá.

:. Tržní podíl nejnovějších prohlížečů Firefox 2 a IE 7 v průměrné evropské zemi v období od 7.2. 2007 do 7.8. 2007. Zdroj : XiTi

V létě Firefox překonal hranici 30% podílu na trhu v jedenácti evropských zemích včetně Polska, Německa, Rakouska a České republiky. V ČR jej používalo téměř 37 procent lidí připojených k internetu.

Podle analýzy francouzské firmy XiTiMonitor tak Firefox od ledna 2006 do července obral Explorer o dalších 8 procent podílu na trhu s webovými prohlížeči a začal Microsoftu nepříjemně šlapat na paty.

Uvedení IE 7 přecházelo dlouhé testování

IE 7 uvedl Microsoft loni v říjnu. Stalo se tak po 18 měsících, co Bill Gates oznámil razantní přepracování aplikace Internet Explorer 6.

Microsoft do IE 7 přidal podporu nových webových standardů, záložky po vzoru Firefoxu či čtečku RSS kanálů. Firma rovněž tvrdí, že je systém s IE 7 bezpečnější než dříve. Prohlížeč by měl být například odolnější proti "phishingu", kdy se útočník snaží přesvědčit uživatele k zadání citlivých údajů do podvržené webové stránky.

Program Internet Explorer 7 je možné stáhnout na stránkách www.microsoft.com/ie.

Reklama

Související témata:

Související články

Rival Exploreru Firefox 2 uvolněn ke stažení

Velmi očekávaný webový prohlížeč Mozilla Firefox byl v úterý uvolněn. Aplikaci však stále není možné stáhnout přímo z hlavního webu Mozilly, ale například...

Výběr článků

Načítám