Hlavní obsah

Firefox 60 přináší nové vychytávky, ale také opravy

Novinky, ort

Ve středu 9. května vydala společnost Mozilla novou verzi svého internetového prohlížeče Firefox s pořadovým číslem 60. Toto kulaté vydání přináší kromě nových vychytávek také rozšířenou podporu, opravuje ale také některé chyby.

Foto: archív tvůrců

Firefox Quantum (ilustrační foto)

Článek

Nových vylepšení je hned několik. „Pro běžné domácí uživatele má Mozilla podporu Web Authentication a USB tokenů pro přihlašování a ověřování na webových stránkách (FIDO U2F), sjednocení správy cookies a dalších dat stránek a také změnu po technické stránce. Tou je knihovna Quantum CSS (Stylo),“ vypočítal některá vylepšení Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj se v počítačové verzi Stylo nově používá kromě vykreslování stránek (od verze 57) i pro vykreslování uživatelského rozhraní. Ve verzi pro Android pak bude Stylo použito pro vykreslování stránek, které tím trochu zrychlí.

Zaručené vydávání bezpečnostních aktualizací

Kulaté vydání přináší také rozšířenou podporu (ESR). „Ta je určena pro nasazení ve firmách a podnicích, bezpečnostní aktualizace budou dostávat minimálně rok,“ konstatoval Stanke.

„Přímo pro nasazení do firemního prostředí Mozilla přidala podporu hromadné konfigurace buď pomocí JSONu, nebo politik Windows GPO,“ doplnil.

Uživatelé se s novou verzí dočkají také opravy některých chyb. Firefox s pořadovým číslem 60 například řeší nekompatibilitu se standardem ffmpeg, kvůli které nefungovalo přehrávání videí ve Fedoře 28.

Stahovat nejnovější verzi Firefoxu je možné prostřednictvím automatických aktualizací, případně přímo ze stránek Mozilly.

Reklama

Výběr článků

Načítám