Hlavní obsah

Firefox 2.0 je v přípravě, na trhu koncem druhého kvartálu

Novinky, Ondřej Grym

Internetový prohlížeč Mozilla Firefox, jehož již dnes využívá podle odhadů kolem 20% Evropanů, se za několik měsíců dočká nové verze 2.0. Jeho návrháři slibují vylepšit především uživatelské rozhraní.

Článek

Firefox 2.0 bude stavět na jádru Gecko, které už dnes obsahuje Firefox verze 1.5. Vylepšení nového Firefoxu se tentokrát neodehraje hlavně uvnitř programu, jako tomu bylo u varianty 1.5. V případě varianty 2.0 bude přepracována spíše její vizuální podoba, čímž by se měla stát uživatelsky přítulnější.

Revizí projde také systém historie a záložek, program bude také kontrolovat pravopis. Vůbec první alfaverze Firefoxu 2.0 se objeví pravděpodobně již 10. února. Na finální variantu tohoto prohlížeče si počkáme déle - Mozilla jej neuvede dříve než na přelomu druhého a třetího čtvrtletí tohoto roku.

Firefox zaznamenává v současnosti vysoký nárůst počtu uživatelů. V Evropě se jeho tržní podíl dostal již lehce přes dvacet procent a stále roste, dodávají analytici. Podle měření francouzské analytické firmy Xiti Monitor z 8. ledna je Firefox vůbec nejpopulárnější ve Finsku. Na počítačích jej zde používá kolem 38 procent lidí připojených k internetu. Firefoxu jsou nakloněni i Slovinci (35,5 %) a Němci (30,3 %).

Stranou však nezůstávají s 29,3 % procenty Češi, kterým na záda s 28,9 % dýchají Slováci.

V zámoří, konkrétně v Severní Americe, si Firefox vede o něco hůře, stále však vykazuje výborné výsledky. Používá jej zde totiž téměř 16 procent lidí, kteří brouzdají na světové síti. Program se však zcela propadá v Jižní Americe, zná jej zde pouze 5,8 procenta počítačů připojených k internetu.

Se svým rozšířením pro Firefox přišel také portál Seznam. V první polovině ledna pro něj firma vydala betaverzi takzvané "Lištičky". Prográmek obsahuje našeptávač, překladač, mj. dokáže také kontrolovat pravopis či doplňovat diakritiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám