Hlavní obsah

Firefox 1.5 dostal kritický bezpečnostní balíček

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině týdne vydala Mozilla, tvůrce prohlížeče Firefox, balíček oprav, který záplatoval několik bezpečnostních chyb tohoto prohlížeče. Jedna z nich byla výrobcem programu považována za kritickou.

Článek

Aktualizace, která postrčila Firefox k verzi 1.5.0.1, kromě jedné "kritické" bezpečnostní mezery, jak se o ní vyjádřila Mozilla, opravila také čtyři další se střední mírou závažnosti. Další a zároveň poslední tři ohodnotila Mozilla jako poměrně neškodné.

Kritická bezpečnostní chyba umožňovala utočníkovi převzít kontrolu nad počítačem, který byl vybaven Firefoxem 1.5, uvedli zástupci Mozilly v souhrné zprávě.

Jedním z problémů, se kterým se už Firefox 1.5.0.1 umí také vypořádat, je načítání webových stránek s velmi dlouhými názvy. V minulosti byl kvůli tomu prohlížeč nestabilní. Závada byla přitom známa již od konce minulého roku.

Opravný balík přišel v pravou chvíli

Poslední bezpečnostní balíček, kterého se dostalo Firefoxu 1.5, považují počítačoví experti za "vysoce kritický". Vyjádřila se tak o něm například společnost Secunia, známá také pro svůj zápal v odhalování chyb v konkurenčním Internet Exploreru.

Mozilla již uživatele prohlížeče Firefox vyzvala k jeho urychlené aktualizaci. Tu je možné provést buďto pomocí funkce automatických záplat, nebo stáhnout opravný balíček manuálně přímo ze stránek výrobce programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám