Hlavní obsah

Evropská unie do dvou měsíců oznámí pokutu pro Microsoft

– Brusel

Antimonopolní orgány Evropské unie zřejmě nejpozději do konce března oznámí pokutu pro největšího světového výrobce softwaru, americkou společnost Microsoft. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Sankce se podle nich bude vztahovat k případu, který je starý více než deset let a který se týká obvinění, že Microsoft zneužívá svého dominantního postavení a omezuje konkurenci.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

Článek

"Komise má v plánu udělit Microsoftu pokutu ještě před velikonoční přestávkou," řekl jeden ze zdrojů. Je ale podle něj možné, že procedurální otázky rozhodnutí posunou. Výše pokuty, která teď Microsoftu hrozí, může být značná. Microsoft se totiž proti dohodě s úřady provinil už podruhé. Komise nicméně zatím nechtěla informace zdrojů komentovat.

Microsoft se v roce 2009 dohodl s EK, že nabídne uživatelům možnost výběru webového prohlížeče. Vyhnul se tak hrozící vysoké pokutě. Využívat k tomu měl takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). [celá zpráva]

Foto: Novinky

Ballot screen

Výběr internetového prohlížeče má probíhat v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich by měl být navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. Loni v červenci však EK otevřela nové šetření kvůli podezření, že Microsoft neplní své sliby a uživatelům Windows 7 ballot screen nenabízí.

Komise už Microsoftu udělila několik pokut, dohromady za 1,6 miliardy eur (asi 41 miliard Kč). Například za to, že Microsoft odmítal poskytovat svým rivalům technická data o svých produktech. Ty pak obtížně komunikovaly s produkty konkurence.

Prohřeškem proti volné soutěži bylo i to, že Microsoft zakomponoval svůj hudební přehrávač do operačního systému a výrobcům konkurenčních přehrávačů instalaci znemožnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám