Hlavní obsah

Dell nabízí notebooky s Linuxem od 12 500 korun

Novinky, adr

Americký výrobce počítačů Dell od čtvrtka prodává tři verze osobních PC s předinstalovaným Linuxem. Jedná se o laptop a dvě stolní sestavy. Cena počítačů začíná na 599 dolarech, tedy asi 12 500 korunách.

Foto: Novinky

Maskot operačního systému Linux

Článek

Po přechozích dohadech, které mapovaly snahu Dellu uvést mezi běžné zákazníky operační systém Linux [celá zpráva], firma konečně uvedla reálné zástupce počítačů "bez Windows".

Sestavy XPS 410n, Dimension E520 a notebook Inspiron E1505n jsou nabízeny nejen s OS Linux. Zákazník je může také zakoupit zcela bez operačního systému nebo klasicky s OS Windows od Microsoftu.

Prodeje tzv. holých či nahých počítačů bez OS ostře kritizuje organizace BSA, která se zaměřuje na boj s pirátským softwarem. [celá zpráva] Podle tohoto sdružení je totiž na většinu koupených "nahých" počítačů instalován nelegální systém.

Co podle BSA ovlivňuje počet případů nelegálního kopírování programů:
Prodej značkových sestav s předinstalovanými operačními systémy (tady se Dell jakožto největší výrobce osobních počítačů provinil na celé čáře proti "přikázání BSA)
Prodej OEM programů k hotovým počítačům
Snaha státní správy o lepší vymáhání práva při dodržování autorských zákonů.

Sestavy Dell prodává s předinstalovaným prostředím Ubuntu. O hardwarovou podporu těchto přístrojů se stará sám Dell, software pro Linux pomáhá spravovat sekce Dell Community Forum. Aktualizace pro Ubuntu dodává společnost Canonical Ltd.

Kolik stojí "Linux"?
Velkou výhodou Linuxu je jeho cena. Naprostá většina linuxových distribucí je totiž zcela zdarma a bootovací/instalační CD/DVD je možne stáhnout volně z internetu či si je nechat vypálit a zaslat z některého Linux CD shopu za velmi nízkou cenu.
Distribuce Ubuntu je dokonce rozesílána zájemcům zdarma. Za 500 Kč je možné v knihkupectvích koupit instalační DVD s tištěným manuálem k Mandrivě 2007 (vydal Computer Press).
Cena Linuxu je zároveň i jeho velkou nevýhodou. Výrobcům a prodejcům počítačů a notebooků se systém moc nechce prodávat, jelikož na něm není žádná marže. Protože se neprodává, ale většinou stahuje z internetu, nejsou na něj ani placené reklamy jako na Windows. To vede k tomu, že se o Linuxu obecně ví málo, či informace které člověk má jsou zkreslené, např. představa, že Linux je jen příkazový řádek, již dávno neplatí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám