Hlavní obsah

Další rána pro Internet Explorer, nerozumí si s Teams

Novinky, bri

Internet Exploreru pomalu dochází dech. Svého času nejoblíbenější webový prohlížeč nejenže nepřináší několik posledních let žádná vylepšení, ale naopak toho umí neustále méně. S koncem listopadu si například přestal rozumět s aplikací Microsoft Teams, která slouží především pro firemní komunikaci.

Foto: Profimedia.cz

Logo Internet Exploreru

Článek

Pokud se tedy uživatelé budou snažit otevřít v Microsoft Teams nějaký odkaz, ten se jim již nezobrazí v Internet Exploreru, ale v novějším browseru Edge, který také pochází z dílny amerického softwarového gigantu. Případně v jiném internetovém prohlížeči.

Teams není jedinou aplikací, která s Internet Explorerem do budoucna nepočítá. Příští rok – konkrétně 17. srpna 2021 – bude ukončena podpora také v rámci kancelářského balíku Microsoft 365. Spustit odkazy v Internet Exploreru tedy nepůjde například ani ve Wordu, Excelu či PowerPointu.

Labutí píseň Flash Playeru

Software

V Internet Exploreru nejdou již nyní otevírat ani některé weby. Nekompatibilní webové stránky se místo toho rovnou otevírají v prohlížeči Edge.

Webový prohlížeč Internet Explorer (IE) byl až do vydání operačního systému Windows 10 výchozím prohlížečem všech operačních systémů Microsoftu. Jeho první verze byla představena 15. srpna 1995.

Foto: Novinky

Nový Edge

IE byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2016 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome. Od roku 2015 zavedl Microsoft jako výchozí prohlížeč Microsoft Edge, což byl v podstatě počátek konce Exploreru.

Už několik posledních let americký softwarový gigant nijak IE nevylepšuje, vydává v podstatě jen bezpečnostní záplaty. Všechnu svou pozornost vývojáři upřeli k browseru Edge, který je novým výchozím prohlížečem ve Windows 10. Stáhnout si jej ale mohou i majitelé starších systémů.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Internet Explorer vs. Evropská unie

Vysoký podíl užívání měl Internet Explorer svého času především kvůli tomu, že byl pevnou součástí Windows. I kvůli tomu se Microsoft dostal do křížku s Evropskou komisí, která jej obvinila ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Výsledkem bylo vytvoření tzv. ballot screenu (obrazovky s volbou).

Ballot screen byla jednoduchá nabídka, která se uživatele ptala, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaloval prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku roku 2010 byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Výběr internetového prohlížeče probíhal v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bylo umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. Po zavedení ballot screenu začalo využívání Internet Exploreru citelně klesat.

Foto: Novinky

Ballot screen

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám