Hlavní obsah

Další hřebík do rakve Windows XP. Firefox ukončí podporu

Novinky, rim

Podpora společnosti Microsoft pro operační systém Windows XP skončila už přede dvěma roky. Vývojáři softwaru se přesto snažili tuto populární platformu držet při životě až doposud. V příštím roce by se to však mělo změnit.

Článek

Bezpečnostní experti neustále odrazují uživatele od Windows XP, protože tato stará platforma představuje nezanedbatelné bezpečnostní riziko. Od dubna 2014 pro ni nevycházejí žádné aktualizace, tedy ani opravy kritických chyb. [celá zpráva]

Někteří tvůrci softwaru však i po tomto datu vydávali stále aktualizace svých programů. Bez nadsázky se tak dá říci, že běžné uživatele od používání této stařičké platformy nic neodrazovalo.

Foto: archív tvůrců

Windows XP

V první polovině letošního roku se však rozhodla nad Windows XP zlomit hůl společnost Google se svým prohlížečem Chrome. Jinými slovy používat tento browser je stejně nebezpečné jako samotná XPčka. U Exploreru zvolili vývojáři Microsoftu stejnou strategii už dávno.

Na seznam nepodporovaných operačních systémů přidá v příštím roce verzi XP také společnost Mozilla. Lidé, kteří XPčka stále ještě používají, se tak budou muset obejít i bez browseru s logem ohnivé lišky. Stane se tak však až na podzim roku 2017.

Poté bude jedním z mála podporovaných prohlížečů pro Windows XP Opera. I když je možné, že se její tvůrci v nadcházejících měsících také rozhodnou zlomit nad stařičkým operačním systémem hůl.

Podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak neomezil, vše funguje jako před ukončením podpory. Problém však představuje absence bezpečnostních záplat. Riziko nákazy počítačovým virem je u XP až šestkrát vyšší než u osmiček, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy počítačů po celém světě.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám