Hlavní obsah

Češi na webech nejčastěji surfují přes Chrome

Nejrozšířenějším internetovým prohlížečem v ČR je Chrome od společnosti Google. Jeho podíl na PC za poslední rok vzrostl o osm procentních bodů na 57 procent. Následuje Firefox s poklesem o pět bodů na necelých 20 procent. Vyplývá to z měření serveru statcounter.com.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové prohlížeče (ilustrační foto)

Článek

Minulý týden v neděli uplynulo 25 let od spuštění prvního masově používaného webového prohlížeče Mosaic, který předcházel Internet Exploreru. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Webový prohlížeč Mosaic

Prohlížeči Internet Exploreru od Microsoftu nyní patří třetí příčka s podílem necelých devět procent a další browser od stejného výrobce Edge má zhruba čtyři procenta. Před šesti lety měl Explorer na trhu více než čtvrtinový podíl a dělil se s Chromem o druhé místo za Firefoxem.

Internetová populace ČR dosáhla letos v březnu nového maxima 7,8 miliónu reálných uživatelů starších deseti let. Z tohoto čísla je 800 000 exkluzivně mobilních uživatelů, tedy těch, kteří se připojují k internetu výhradně prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů.

"Nárůst počtu uživatelů internetu je způsoben postupným stárnutím obyvatel, pro které je digitální svět běžnou denní součástí života. Roste tedy hlavně nejstarší věková skupina 55+, protože do tohoto věku penetrace internetu je již téměř 100 procent. Pozitivní je i růst počtu exkluzivně mobilních uživatelů," uvedla výkonná ředitelka SPIR Kateřina Hrubešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám