Hlavní obsah

Bezplatný antivirus od Microsoftu zamíří na nové systémy. A dostane jiné jméno

Novinky, rim

Společnost Microsoft se stále více snaží se svými programy zaujmout uživatele, kteří používají jiné operační systémy než Windows. Po kancelářském balíku Office tak podle serveru Tom’s Hardware zamíří na konkurenční platformy další aplikace – bezplatný antivirus Windows Defender. Nejprve se ale bude muset přejmenovat.

Foto: Novinky

Windows Defender

Článek

O tom, jak jsou pro Microsoft důležité jiné operační systémy, svědčí nedávná zpráva o počtu instalací textového editoru Word v prostředí Androidu. Na této mobilní platformě od Googlu totiž Word dosáhl miliardy instalací, což je mimochodem vyšší číslovka, než kolik lidí používá operační systém Windows 10.

Další aplikace z balíku Office – Excel, PowerPoint, OneNote – mají sice zhruba polovinu instalací co Word, ale i tak to je početná základna uživatelů, která je pro americký softwarový gigant velmi důležitá.

Linux, MacOS a možná i mobily

A právě stále stoupající popularita jiných operačních systémů je patrně důvodem, proč se podle serveru Tom’s Hardware Microsoft rozhodl nabídnout také svůj antivirový program napříč jinými operačními systémy.

Zástupci společnosti to sice zatím oficiálně nepotvrdili, ale vývojáři údajně již usilovně pracují na tom, aby bezpečnostní aplikace od Microsoftu šla nainstalovat i na další zařízení. Ve hře je především MacOS od Applu a různé verze operačního systému Linux. Vyloučeno nicméně není ani to, že se Windows Defender objeví například i na mobilních telefonech s Androidem.

Nejprve se však bude muset přejmenovat – stát by se tak mělo příští rok s vydáním další velké aktualizace. Nově by se tak měl bezplatný antivirus od amerického softwarového gigantu jmenovat Microsoft Defender.

Co umí Windows Defender?

V současnosti je nabízen Windows Defender jako součást operačního systému Windows, například v aktuálně prodávaných desítkách je tato bezpečností aplikace předinstalovaná již v základu.

Zatímco původní verze zvaná Security Essentials byla známá jako velmi jednoduchý nástroj, Windows Defender se proměnil doslova na středobod zabezpečení počítače. Pochopitelně je hlavním úkolem antiviru primárně hlídat, aby se žádný nezvaný návštěvník nedostal do systému, zároveň zde však uživatel spravuje výkon a stav zařízení. Hlídá se zde stav Windows Update, ale například i kapacita úložiště – systém jednoduše upozorní, pokud by docházelo místo na disku.

Stejně tak ale dává Defender pozor na aktuálnost ovladačů, a dokonce i na životnost baterie. V dalších nabídkách je pak možné monitorovat stav firewallu a jednotlivých sítí. Stejně tak Windows Defender umožňuje řídit některé nainstalované aplikace a webové prohlížeče.

Reklama

Výběr článků

Načítám