Hlavní obsah

Apple ukázal čtyři nové systémy, nabízet je bude zadarmo

Novinky, mif

Velkou tiskovku Applu v pondělí odstartovala vývojářská konference WorldWide Developer Conference (WWDC). Na ní zástupci amerického softwarového gigantu odhalili hned čtyři nové operační systémy – pro stolní počítače, chytré hodinky, multimediální centrum a v neposlední řadě pro smartphony a tablety. A jak bývá u Applu zvykem, budou se moci stahovat zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka iOS 10

Článek

Hned na úvod tiskovky tradičně vystoupil šéf Applu Tim Cook a pochlubil se úspěchy amerického počítačového gigantu za uplynulou sezónu. „Když jsme spouštěli App Store, začínali jsme s 500 aplikacemi. Nyní jsou jich dva milióny a stažené byly 130miliardkrát,“ podotkl Cook.

Zdůraznil, že americký softwarový gigant vyplatil partnerům – tedy vývojářům, kteří aplikace prostřednictvím jeho internetového obchodu nabízejí – přes 40 miliard dolarů, tedy v přepočtu bezmála trilión korun. Částka je samozřejmě myšlena od počátku App Storu, tedy od poloviny roku 2008.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Cook se pochlubil, že App Store nabízí už dva milióny aplikací.

Platforma pro chytré hodinky i televize

Vzápětí už přišel čas na samotné novinky. Jednou z nich je operační systém WatchOS 3. Jak již zběhlejší uživatelé patrně tuší, jde o platformu určenou pro chytré hodinky Apple Watch.

Podle zástupců amerického softwarového gigantu je proti předchůdci třetí verze až sedmkrát rychlejší. Znát je to údajně především při spouštění jednotlivých aplikací. Přepínat mezi jednotlivými programy přitom bude možné bez postranního tlačítka.

Foto: Profimedia.cz

Na chytré hodinky bude možné psát prstem podobně jako tužkou.

Dotykový displej chytrých hodinek bude schopný rozpoznávat uživatelem psané znaky. To jinými slovy znamená, že na došlé zprávy bude možné odpovídat úplně stejně, jako kdybyste psali tužkou na papír. Akorát místo papíru budete mít malý dotykový displej a místo tužky vlastní prst.

Vývojáři se zaměřili i na hlídání fyzického stavu pomocí hodinek. Měření jednotlivých aktivit tak bude možné snadno sdílet mezi přáteli. K dispozici bude také nová aplikace Breathe, která by měla naučit uživatele relaxovat. Jednoduše je bude mentorovat, jak používat tzv. hluboké dýchání.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Zájem o akci byl již tradičně obrovský.

Nové verze operačního systému se dočká také multimediální centrum Apple TV. U něj se vylepšení dočkala především virtuální asistentka Siri, díky které dokáže uživatel vyhledávat filmy a seriály pouze hlasovými povely. Vyhledávání mimochodem funguje například i na YouTubu.

Jen ve zkratce připomeňme, že Apple TV je v podstatě malá krabička, která disponuje wi-fi modulem, ethernetovým portem a HDMI výstupem. U televizoru nahrazuje funkce multimediálního centra, na rozdíl od celé řady konkurentů je ale do ní možné instalovat aplikace.

Zástupci amerického počítačového gigantu se pochlubili, že na Apple TV běží už 1300 různých televizních kanálů a k dispozici je přes 6000 aplikací.

Nový macOS a iOS

Zcela přejmenován byl operační systém od Applu pro stolní počítače a notebooky. Místo Mac OS X nově ponese jméno macOS. Apple se tak snaží sjednotit názvy svých systémů, aby bylo na první pohled zřejmé, že patří pod jednoho výrobce. Přece jen se nové jméno macOS podobá názvu iOS daleko více než starší Mac OS X.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Systém pro stolní počítače a notebooky se bude nově jmenovat macOS.

Nový systém bude mít navíc přízvisko Sierra. Místo radikálních změn se americký počítačový gigant zaměřil na vylepšování stávajících funkcí – Apple Pay či Siri. Především zmiňovaná virtuální asistentka by měla zvládat zpracovávat daleko pokročilejší dotazy než na iOS. V podstatě Siri bude fungovat podobně jako umělá inteligence a bude schopna se učit.

To nejlepší si Cook nechal úplně nakonec, představil v pořadí již desátou verzi mobilní platformy iOS, tedy systému, který využívají iPhony a iPady. Vývojáři se snažili především o to, aby byl nový systém daleko chytřejší – spoustu funkcí je tak schopen se učit automaticky.

Například fotogalerie bude schopná rozpoznávat jednotlivé fotografie uložené v telefonu a bude je automaticky řadit podle „zážitků“ v kolekcích. Chytřejší by mělo být i psaní zpráv, klávesnice se totiž bude učit styl komunikace uživatele, aby nabízela automaticky další slova textu bez nutnosti psát jednotlivá písmena.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Systém iOS 10 bude chytřejší, například fotogalerie bude schopná rozpoznávat jednotlivé fotografie uložené v telefonu a bude je automaticky řadit v kolekcích.

Mimochodem právě zprávy se dočkají poměrně zásadního vylepšení. Nově budou nabízet automatický náhled webových stránek, videí i obrazů z internetových kamer. Psát je navíc bude možné jednoduše, jako kdyby byl prst tužka – podobně jako u Apple Watch.

Apple se navíc pochlubil tím, že používá pokročilé end-to-end šifrování, aby jeho zařízení nemohla být snadno odposlouchávána. Další vylepšení se týkají designu, zcela přepracováno bylo kontrolní a notifikační centrum. Přibyla také podpora funkce 3D Touch pro další aplikace a widgety.

Siri bude dostupná všem

Americký softwarový gigant navíc s desátou verzí iOS zpřístupní vývojářský kit Siri i pro vývojáře, kteří nemají s Applem nic společného. To jinými slovy znamená, že vývojáři budou schopni do svých aplikací integrovat hlasové povely virtuální pro virtuální asistentku. Už nyní je jasné, že tyto vychytávky budou nabízet programy Runkeeper, Skype či Uber.

Všechny nové systémy by měly být k dispozici na podzim. Jak už bylo zmíněno výše, k dispozici budou zadarmo.

Na některých zahraničních webech se ještě před pondělní tiskovkou tradičně objevovaly spekulace o tom, že na akci budou k vidění také hardwarové novinky, například nové iPady a iPhony. To se ale nepotvrdilo – stejně jako v minulosti.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám