Hlavní obsah

Antivirus v mobilu mladí často nepoužívají. Navzdory hrozbám

Novinky, lez

Nejrůznějších virů a hrozeb pro chytré telefony neustále přibývá, přesto na bezpečnost svého zařízení myslí málokdo. A překvapivě ani mladí z řad studentů, kteří zpravidla bývají technicky zdatnější. Vyplývá to z výzkumu společností Seznam.cz a Eset, který se zaměřil na chování českých studentů na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro většinu studentů je smartphone naprostou samozřejmostí, vlastní jej 95 % z nich. Jedno procento má pak chytrý telefon k dispozici, ale nevlastní ho. Pouze čtyři procenta respondentů uvedla, že mobil s operačním systémem nemají.

S ohledem na velkou popularitu je až překvapující postoj mladých k zabezpečení těchto zařízení. Bezpečnostní aplikaci v mobilním telefonu používá pouze 39 % respondentů. Pro srovnání: loni ve stejném výzkumu deklarovalo zabezpečení mobilu 38 % studentů, v roce 2016 pak 40 %.

„Tento trend jsme zaznamenali i v rámci jiných průzkumů. Celkově z nich vyplývají dvě skutečnosti. Lidé si myslí, že bezpečnostní software není potřeba, a proto aplikaci po čase buď odinstalují, nebo ji nenainstalují na nový telefon či zařízení. Druhým důvodem je stoupající neochota platit za bezpečnostní aplikaci, jakkoliv jsou v nabídce spolehlivé aplikace i zdarma,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Ten zdůraznil, že nízký podíl zabezpečených mobilních telefonů mezi českými uživateli je dlouhodobý problém. „Na mobilní zařízení se přitom postupně přesouvá stále více aktivit spojených s využíváním internetu, takže také více přitahují zájem kybernetických zločinců,“ varoval Dvořák.

Vede Facebook Messenger a WhatsApp

Právě mobilní telefony do značné míry ovlivňují také to, jak spolu studenti komunikují. Na prvním místě nacházíme chatovací aplikace jako Facebook Messenger a WhatsApp (využívá je 78 % dotázaných) a sociální sítě (72 %).

Ze sociálních sítí mezi studenty jednoznačně vede Facebook, který využívá 92 % dotazovaných. Následuje Instagram (61 %) a Twitter (30 %). Právě sociální sítě jsou pro studenty nejčastějším zdrojem informací (pro 90 %), hned vedle zpravodajských serverů (87 %). Naopak výrazně pokulhává sledování televizních zpráv (49 %) a poslech rádií (49 %). Tištěné noviny čte pouze pětina studentů a časopisy 16 %.

Nezabezpečené wi-fi sítě

Z chytrých telefonů se k veřejným wi-fi sítím studenti nejčastěji připojují přes otevřené wi-fi sítě. A to prostřednictvím všech, které jsou v okolí dostupné. „To však nemusí nutně znamenat riziko, pokud uživatel tomu přizpůsobí své chování na internetu. Ideální variantou je například využití VPN nebo jiného typu šifrované komunikace,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Dvě třetiny respondentů (66 %) podle něj připouští, že využívají vlastní datové tarify a pouhá tři procenta se k internetu přes mobil vůbec nepřipojují.

Viry útočí na počítače i mobily. Jak se bránit

Chytré telefony, tablety i klasické počítače jsou pro většinu tuzemských uživatelů dnes již naprostou samozřejmostí. S jejich zabezpečením si však řada lidí hlavu vůbec neláme. Tím dávají prostor pro útok hackerů.

Bez antiviru tak nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon a pochopitelně také počítač by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Průzkum byl realizován prostřednictvím nástroje Seznam.cz Výzkumník, a to od 4. do 12. září, zúčastnilo se jej 166 studentů středních a vysokých škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám