Hlavní obsah

Antivirus od Microsoftu zamíří z Windows na Linux

Novinky, rim

Antivirový program Windows Defender již nebude patrně výsadou pouze operačního systému od společnosti Microsoft. Americký softwarový gigant totiž počítá s jeho nasazením také na platformě Linux. Údajně by se mohl objevit také na MacOS od Applu.

Foto: Novinky

Windows Defender

Článek

V současnosti nicméně hraje prim právě Linux. Internetem již koluje druhým týdnem dotazník, jehož prostřednictvím se snaží vývojáři zjistit, zda by linuxová komunita měla o antivirus od Microsoftu zájem.

Server Tom’s Hardware připomněl, že Microsoft koketuje také s dalšími operačními systémy. Ve hře je údajně také předělávka pro MacOS od Applu, není také vyloučeno, že se s programem Windows Defender setkáme také v rámci mobilní platformy Android.

Microsoft v tichosti ukázal novou verzi Windows

Software

Microsoft totiž potvrdil, že se příští rok chystá vrátit na trh se smartphony. Prvním počinem bude Surface Duo, který bude pracovat právě pod platformou Android od společnosti Google. Připomenout si hlavní přednosti tohoto chytrého telefonu, který se chlubí dvěma obrazovkami, si můžete v našem dřívějším článku.

Surface DuoVideo: archív výrobce

Zda linuxové konsorcium skutečně prosby od uvedení antiviru vyslyší, není zatím jasné. Jisté je nicméně to, že případné změny by skutečně mohly přilákat více uživatelů k této konkurenci Windows, což by dozajista vedlo k rozšíření celé linuxové komunity.

Ještě před rozšířením na další platformy se bude patrně muset Windows Defender přejmenovat – stát by se tak mělo příští rok s vydáním další velké aktualizace. Nově by se tak měl bezplatný antivirus od amerického softwarového gigantu jmenovat Microsoft Defender.

Vážná konkurence pro Windows? Valve chce proměnit Linux v herní platformu

Software

Co umí Windows Defender?

V současnosti je nabízen Windows Defender jako součást operačního systému Windows, například v aktuálně prodávaných desítkách je tato bezpečnostní aplikace předinstalovaná již v základu.

Zatímco původní verze zvaná Security Essentials byla známá jako velmi jednoduchý nástroj, Windows Defender se proměnil doslova na středobod zabezpečení počítače. Pochopitelně je hlavním úkolem antiviru primárně hlídat, aby se žádný nezvaný návštěvník nedostal do systému, zároveň zde však uživatel spravuje výkon a stav zařízení. Hlídá se zde stav Windows Update, ale například i kapacita úložiště – systém jednoduše upozorní, pokud by docházelo místo na disku.

Stejně tak ale dává Defender pozor na aktuálnost ovladačů, a dokonce i na životnost baterie. V dalších nabídkách je pak možné monitorovat stav firewallu a jednotlivých sítí. Stejně tak Windows Defender umožňuje řídit některé nainstalované aplikace a webové prohlížeče.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Nebezpečné chyby mají Windows, Edge i Office

Téměř stovku zranitelností opravila společnost Microsoft. Trhliny jsou obsaženy jak v samotném operačním systému Windows, tak v dalších aplikacích, které tento...

Výběr článků

Načítám