Hlavní obsah

Torpark: webový prohlížeč vymyšlený hackery

Novinky, adr

Odborníci na bezpečnost počítačových programů z organizace Haktivisimo uvedli nový webový prohlížeč postavený na jádře Mozilla Firefox. Torpark je unikátní browser, který nevyžaduje instalaci.

Foto: Novinky
Článek

Torpark je již ve standardní verzi nakonfigurován svými tvůrci, kteří o něm uvedli, že se jedná o vysoce modifikovaný přenosný Portable Firefox. Tedy program, který může být snadno spuštěn například z USB disku.

Vývojáři Torparku dodali, že program užívá speciální sítě The Onion Router (Tor), která vytváří anonymní spojení mezi uživatelem a navštívenou webovou stránkou. Zjednodušeně řečeno Torpark každých několik minut mění IP adresu, pod kteou je uživatel přihlášen na právě zvolenou webovou stránku. Je tak obtížné majitele programu na internetu sledovat.

Navíc poskytovatel internetového připojení nevidí informace, které prošly Torparkem, tedy ani to, jaké weby uživatel navštívil, tvrdí hackeři s tím, že ISP si může všimnout pouze kódovaného připojení k síti Tor.

"Torpark je pokračováním snahy organizace Hacktivisimo chránit lidská práva na internetu. A tou nejlepší věcí je, že je zcela zdarma. Nikdo by neměl platit za dodržování základních lidských práv, zvláště za své soukromí," řekli programátoři Torparku.

Více informací o prohlížeči Torpark lze nalézt na adrese http://www.hacktivismo.com/. Samotný prohlížeč je možné stahovat například zde

Reklama

Výběr článků

Načítám