Hlavní obsah

Klienti České spořitelny se z Windows XP k účtům již nepřipojí

Novinky, mif

V sobotu Česká spořitelna omezila přístup k bankovním účtům svých klientů z operačního systému Windows XP. Snaží se tak své uživatele ochránit před možnými riziky, která tento letitý systém bez podpory představuje.

Foto: archív tvůrců

Internetové bankovnictví George

Článek

Podpora pro operační systém Windows XP oficiálně skončila již před pěti lety. To znamená, že pro tuto stařičkou platformu již Microsoft pravidelně nevydává žádné aktualizace – a to ani ty bezpečnostní.

Americký softwarový gigant sice funkčnost nijak neomezil, ale z řádků výše je patrné, že riziko nákazy počítačovým virem je u XP výrazně vyšší než u modernějších systémů. Právě proto dávají jednotliví tvůrci softwaru od staré platformy postupně ruce pryč.

Nebezpečné chyby ohrožují uživatele Windows XP i Vista

Software

Již od konce loňského roku například není možné využívat na Windows XP antivirový program Avast, zkraje letošního roku pak přestal na zmiňovaném systému fungovat herní klient Steam od Valve. Kvůli tomu není možné hrát na dané platformě celou řadu známých a populárních her. Podporu ukončil také herní dům Blizzard.

A nyní se k nim přidala také Česká spořitelna. „Rádi bychom vás upozornili, že od 19. 10. 2019 již nebude možné se přihlásit do internetového bankovnictví George na počítačích s operačním systémem Windows XP,“ prohlásili již zkraje tohoto týdne zástupci banky.

„Pokud stále používáte počítač s Windows XP, doporučujeme vám aktualizovat operační systém na Windows 7 nebo vyšší,“ doporučili bankéři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám