Hlavní obsah

Apple láká hackery na milionové odměny. Vyplatí je za odhalené chyby

Novinky, mif

Chyby v zabezpečení jsou doslova noční můrou pro vývojáře jednotlivých programů i celých operačních systémů. Jejich prostřednictvím totiž mohou hackeři ohrozit často klidně i stovky milionů uživatelů. Právě proto se odhodlala společnost Apple využít při hledání podobných trhlin pomoc externích spolupracovníků – hackerů. A láká je na miliony korun.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Apple iPad Pro

Článek

Obchodní model je to vcelku povedený. Hackeři motivovaní relativně velkou finanční odměnou budou hledat aktivně trhliny a upozorní na ně přímo amerického počítačového giganta.

Ten díky tomu bude schopný vydat záplaty ještě dříve, než chybu odhalí další počítačoví piráti a začnou ji masivně zneužívat a ohrožovat všechny uživatele.

Odměny nabízí americký počítačový gigant lovcům již delší dobu. Doposud však mohli získat maximálně 200 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 4,5 milionu korun. Nyní však byly odměny zvýšeny až na jeden milion dolarů – tedy více než 23 milionů korun.

Apple slibuje odměny ve výši až milionu dolarů v případě těch nejkritičtějších chyb, které budou vystavovat velké množství uživatelů útokům. Částka pro jednotlivce je to obrovská. Na druhou stranu pro amerického počítačového giganta, jednu z nejúspěšnějších technologických firem vůbec, je prakticky zanedbatelná – minimalizace rizika možného útoku za to evidentně stojí.

Apple není v odměňování hackerů průkopníkem. Podobnou strategii již několik let razí například i společnosti Facebook a Microsoft.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám