Hlavní obsah

Hacker našel čtyři chyby ve Windows. Za pouhých 24 hodin

Novinky, rim

Anonymní hacker, vystupující pod přezdívkou SandboxyEscaper, objevil během pouhých 24 hodin hned čtyři zranitelnosti v operačním systému Windows 10 a webovém browseru Internet Explorer 11, který je nedílnou součástí desítek.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Chyby nespadají do kategorie kritické, ale přesto mohou prostřednictvím nich případní počítačoví piráti napáchat na napadeném stroji velkou neplechu, jak upozornil server The Hacker News.

Přestože trhliny mají označení jako pouze důležité, útočníci mohou obejít zabezpečení systému, aby propašovali do napadeného stroje libovolný spustitelný soubor – například počítačový virus. Od kritických se objevené zranitelnosti liší tím, že se nepředpokládá, že by je počítačoví piráti skutečně mohli nějakým jednoduchým způsobem zneužít.

Trhliny nebrat na lehkou váhu

Anonymní hacker SandboxyEscaper nicméně upozornil, že chyby rozhodně není dobré brát na lehkou váhu. „Myslím, že odhodlanější útočník je opravdu dovede spolehlivě zneužít,“ konstatoval hacker.

V současnosti však není známý žádný případ, kdy by trhliny byly skutečně zneužity.

Navíc pro jednu zranitelnost již americký softwarový gigant vydal mimořádnou aktualizaci. Uživatelé ji mohou stáhnout prostřednictvím služby Windows Update, která je nedílnou součástí operačních systémů od Microsoftu.

Další tři trhliny nicméně budou opraveny pravděpodobně až v další várce aktualizací, které vychází vždy druhé úterý v měsíci. Tedy zřejmě až 11. června.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám