Hlavní obsah

Windows 7 budou podporovány i další roky. Zadarmo to ale nebude

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští rok v lednu plánuje společnost Microsoft oficiálně ukončit podporu pro operační systém Windows 7. Vycházet tak pro něj nebudou už žádné aktualizace, a to ani ty bezpečnostní. Alespoň tedy ne zadarmo, jak upozornil server KitGuru.

Foto: archiv výrobce

Rozšířená podpora bude pro Windows 7 k dispozici až do ledna roku 2020.

Článek

Starší operační systémy od Microsoftu měly prakticky vždy jasně určenou svou životnost. Americký softwarový gigant totiž po několika letech ukončí oficiálně podporu, což představuje tak velké bezpečnostní riziko, že by uživatelé měli raději přejít na nějakou novější verzi.

A jinak to nebude ani v případě sedmiček, které jsou mimochodem stále ještě nainstalované zhruba na třetině všech počítačů s Windows.

Konec je naplánován na leden

Už v lednu 2015 byla u Windows 7 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci něhož poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho pro sedmičky začala platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy při pravidelných aktualizacích, tedy druhé úterý v měsíci.

Jenže rozšířená podpora bude pro uživatele Windows 7 k dispozici pouze do ledna roku 2020, pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu v roce 2014.

Běžní uživatelé tohoto starého operačního systému tak oficiálně již několik let nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít.

Server KitGuru však nyní upozornil, že aktualizace v případě Windows 7 budou moci uživatelé stahovat i nadále. Updaty ale budou zpoplatněné, a navíc budou k dispozici pouze pro některé verze sedmiček.

Cena podle verze sedmiček

Konkrétně majitelé Windows 7 Enterprise za aktualizační službu zaplatí 25 dolarů ročně (570 Kč). V případě Windows 7 Pro se pak cena vyšplhá za první rok na 50 dolarů, za druhý na 100 dolarů a za třetí na 200 dolarů. To je v přepočtu podle let 1140 Kč, 2280 Kč a 4560 Kč. Platí se přitom za každý počítač zvlášť.

Pro běžné smrtelníky tedy bude vhodnější přejít na nějakou novější verzi Windows, která je ještě podporována. Případně vyzkoušet nějaký jiný operační systém. Placený aktualizační program se vyplatí pouze ve velkých firmách, kde by přechod na novější verzi Windows mohl znamenat značné pracovní komplikace.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám