Hlavní obsah

Těžaři mají smůlu. Apple zakázal aplikace pro těžbu kryptoměn

Novinky, lez

Majitelé zařízení s logem nakousnutého jablka již nebudou moci těžit na svých zařízeních kybernetické měny. Počítá s tím nová politika společnosti Apple, která ve všech vlastních operačních systémech jednoduše všechny aplikace pro těžbu zakázala.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Popularitě kybernetických mincí nahrává fakt, že za jejich pořízení nemusí uživatelé zaplatit teoreticky ani korunu. Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoli.

Jenže energetické nároky jsou rok od roku vyšší, neboť bitcoiny jsou „raženy“ stále pomalejším tempem. A podobně to funguje i u dalších kryptoměn. Těžba jedné jediné mince tak může – s ohledem na výkon celé počítačové sestavy – trvat klidně i několik týdnů.

Ekologové bijí na poplach

Ekologové proto pravidelně upozorňují, že těžba virtuálních mincí představuje zbytečnou zátěž pro životní prostředí. Těžaři totiž spotřebují za pár dní tolik energie, jako středně velké město.

To je patrně jedním z důvodů, proč se nyní rozhodla proti kryptoměnám a jejich těžbě bojovat také společnost Apple. Ta v tichosti zakázala na svých operačních systémech všechny aplikace, které jsou určeny pro těžbu virtuálních mincí. V obchodech amerického počítačového gigantu tak již nyní nenaleznete žádnou aplikaci, která by byla k těžbě určena.

Omezení se týká také mobilů a tabletů

Omezení se přitom týká jak počítačových tabletů iPad a chytrých telefonů iPhone, které jsou vybaveny operačním systémem iOS, tak klasických počítačů s macOS. Sluší se nicméně zmínit, že u druhé zmiňované varianty mohou uživatelé poměrně snadno nainstalovat těžařskou aplikaci neoficiální cestou.

Apple zároveň novou politikou své uživatele chrání. Těžařské viry, které se často ukrývají v legitimních aplikacích, totiž často parazitují na výkonu počítačů bez vědomí jejich majitelů. Díky omezení se však toto riziko velmi sníží. Žádná aplikace v oficiálním obchodu totiž nesmí obsahovat kód pro těžbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám