Hlavní obsah

Předchůdce Internet Exploreru vznikl před 25 lety. Jmenoval se Mosaic

Webový prohlížeč Mosaic, který byl veřejnosti poprvé zpřístupněn 22. dubna 1993, si rychle získal velkou popularitu, byl uživatelsky přívětivý, a navíc pro nekomerční využití k dispozici zdarma. Jeho hlavním trumfem byla schopnost zobrazit na stránce text zároveň s obrázky, které se předtím musely otvírat v samostatném okně.

Foto: archív tvůrců

Webový prohlížeč Mosaic

Článek

Mosaic se zrodil v průběhu roku 1992 v hlavě Marca Andreessena a jeho kolegy Erica Biny. Oba v té době pracovali v Národním centru pro superpočítačové aplikace (NCSA) při Illinoiské univerzitě. Program byl původně určen pro počítače s operačním systémem Unix, záhy však vznikla i verze pro počítače Amiga, Macintosh a PC s Windows.

Andreessen posléze spolu s kolegy a za podpory jednoho ze zakladatelů počítačové firmy Silicon Graphics Jamese Clarka založil vlastní společnost. Ta v prosinci 1994 vypustila do světa další populární prohlížeč nazvaný Netscape Navigator.

Neslavný konec

Práva na Mosaic zůstala po Andreessenově odchodu v majetku NSCA, které je licencovalo univerzitní společnosti Spyglass. Ta hodlala vytvořit svůj vlastní prohlížeč, ale z plánu sešlo a licence putovala k dalšímu zájemci, kterým byl Microsoft. Tak nakonec z Mosaicu vyrostli dva nesmiřitelní konkurenti: již zmíněný Netscape Navigator a Internet Explorer.

Netscape Navigator na sebe strhl takový zájem uživatelů, že v roce 1997 NSCA vývoj Mosaicu ukončila. Prohlížeč pak sice ještě několik let přežíval díky malé komunitě skalních fandů, ale jen jako zcela marginální projekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám