Hlavní obsah

Stabilita počítačů už ohrožena není, Intel vydal opravy chyb v procesorech

Novinky, ort

Kauza týkající se chyb v procesorech společnosti Intel, která vypukla zkraje letošního roku, se pomalu chýlí ke konci. Americký čipový gigant totiž konečně vydal aktualizace pro své procesory, a ty už údajně nezpůsobují nestabilitu systému. S jejich instalací by s ohledem na možná bezpečnostní rizika neměli lidé příliš otálet.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti Intel na veletrhu výpočetní a digitální techniky CeBit v Hanoveru (archivní snímek)

Článek

Kauza týkající se chyb v procesorech společnosti Intel, které jsou známé pod názvy Spectre a Meltdown, vypukla zkraje letošního roku. Kvůli těmto trhlinám mohli počítačoví piráti napadnout prakticky jakýkoliv počítač, aniž by si toho uživatel všimnul. [celá zpráva]

Podnik krátce nato vydal bezpečnostní záplaty a doporučil uživatelům, aby je bezodkladně nainstalovali. Jen pár dní poté však vzal čipový gigant svá slova zpět a naopak varoval, že by lidé s instalací neměli pospíchat. [celá zpráva]

Updaty totiž obsahovaly chyby, kvůli kterým docházelo k nahodilým restartům počítačů a dalším nekorektním reakcím operačního systému.

Nové opravy, které nezpůsobují nestabilitu systému, byly vydány teprve v minulém týdnu. A právě ty je vhodné co nejdříve nainstalovat. Podle serveru Tech Power Up již aktualizace netrpí „žádnými dětskými nemocemi“ a počítače se chovají po instalaci korektně.

Virus propašují přímo do procesoru

S ohledem na možná bezpečnostní rizika je skutečně vhodné nainstalovat updaty co nejdříve.

Kvůli chybě v procesorech mohou počítačoví piráti propašovat virus přímo do procesoru, aniž by se před ním mohl uživatel jakkoliv chránit. S adresním prostorem totiž nemohou pracovat například ani antivirové programy.

Kromě samotné bezpečnosti je problém také v tom, že po implementování záplaty dochází k citelnému zpomalení celého systému. Podle některých testů dokonce při určitých početních úkonech až o 50 %. [celá zpráva]

Problém se týká i mobilů a tabletů

Jak upozornil server Grsecurity, bezpečnostní aktualizaci vydala pro své procesory také konkurenční společnost AMD. Ta však v oficiálním prohlášení tvrdí, že možnost zneužitelnosti objevené trhliny je prakticky nulová a že její procesory by neměly po instalaci trápit ztráty výkonu.

Podobná chyba nicméně byla objevena i u čipů platformy ARM, které využívá většina mobilních telefonů a počítačových tabletů. Společnost ARM oznámila, že již poskytla nástroje k odstranění bezpečnostních nedostatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám