Hlavní obsah

Populární aplikace Prisma se v tichosti mění v sociální síť

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografická aplikace Prisma se těší od loňského léta nebývalé popularitě, nainstalovali si ji milióny lidí z různých koutů světa. Velkého zájmu se nyní snaží tvůrci využít, Prismu v tichosti přeměňují na sociální síť – podobnou, jako je například Instagram či 500px.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Prisma

Článek

V minulých dnech totiž vyšla aktualizace, která do aplikace přidala nenápadnou záložku nazývanou Feed. Ve chvíli, kdy se uživatelé zaregistrují a přihlásí, mohou sdílet své výtvory s ostatními uživateli.

Zároveň se mohou inspirovat tvorbou ostatních a hodnotit jejich fotografické výkony. Prakticky na totožném principu funguje i zmiňovaná sociální síť 500px, která se těší popularitě především mezi profesionály a zběhlejšími nadšenci.

Zajímavé je i to, že Prisma využívá GPS adaptér v chytrém telefonu. Uživateli tak bude nabízet k hodnocení především výtvory, které vzniknou v jeho okolí. Teprve s rostoucí popularitou bude momentka šířena i mezi vzdálenější uživatele. Ty nejlepší snímky tak mohou doslova obletět celý svět.

Nakolik bude vstup aplikace Prisma do světa sociálních sítí úspěšný, ukáže teprve až čas.

Fotky upravuje umělá inteligence

Prisma zaujala tak velké množství uživatelů především díky umělé inteligenci, která dokáže v chytrém telefonu analyzovat jednotlivé aspekty fotografie a pomocí přednastavených algoritmů je převede do umělecké podoby. Samoučící neuronová síť, která malby vytváří, pracuje v cloudovém prostředí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Prisma

Zní to poměrně složitě, v praxi je to ale naopak jednoduché. Prisma dokáže například obyčejný portrét převést tak, jako kdyby jej nakreslil nějaký slavný světový malíř.

Ani ten nejrychlejší telefon podle všeho ale nemá dostatečný výkon, aby tak náročné výpočty zvládl. Právě se používá umělá inteligence, která je umístěna na serverech tvůrců – tedy v cloudu.

V aplikaci si uživatelé mohou nastavit, do jakého stylu nebo uměleckého žánru chtějí svoji fotografii přemalovat. Vybírat je přitom možné i z konkrétních malířů a grafiků. V některých případech se přitom momentky změní doslova k nepoznání.

Fotografický program je primárně určen pro chytré telefony, využívat jej ale pochopitelně mohou také majitelé tabletů s podporovanými platformami. Stahovat Prismu je možné prostřednictvím odkazů níže:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám