Hlavní obsah

Apple má za porušení patentů zaplatit sedm miliard korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již šest let se zabývají soudy patentovým sporem mezi společnostmi Apple a VirnetX. Miska vah se podle nejnovějšího verdiktu texaské justice přiklonila na stranu druhé jmenované strany. Americký počítačový gigant by jí tak měl zaplatit 302 milióny dolarů, tedy více než 7,3 miliardy korun.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf společnosti Apple Tim Cook

Článek

Celý spor se rozhořel už v roce 2010, kdy společnost VirnetX zažalovala Apple za porušení svých patentových práv. Firma vinila americký počítačový gigant z toho, že neoprávněně využívá její technologie ve svých komunikačních službách FaceTime a iMessage.

Sluší se připomenout, že prostřednictvím funkce iMessage si majitelé iPhonů, iPadů a iPodů mohou posílat zprávy zadarmo. Jediné, co uživatelé potřebují, je internetové připojení.

Ani korunu nemusí Applu lidé platit ani za službu FaceTime, která dovoluje hlasové i video hovory mezi majiteli zařízení s logem nakousnutého jablka. Služba totiž funguje opět přes internet, podobně jako iMessage. [celá zpráva]

Foto: mif, Novinky

FaceTime Audio na iPhonu

Apple na službách nic nevydělává, ale...

Apple na službách iMessage a FaceTime sice nic nevydělává, v minulosti ale nové zákazníky na obě technologie lákal. A to je jedna z věcí, na kterou právníci společnosti VirnetX upozorňovali. Patrně je to i jeden z hlavních důvodů, proč by podle zástupců společnosti VirnetX mělo být odškodné tak vysoké.

V roce 2012 tak padl první verdikt, podle kterého měl Apple zaplatit v přepočtu sedm miliard korun za ušlý zisk a porušení patentových práv. Právníci amerického počítačového gigantu se však tehdy odvolali.

Na další verdikt se čekalo až do letošního roku, kdy soud odškodné zvýšil dokonce na 625 miliónů dolarů, tedy s ohledem na tehdejší kurz více než 15 miliard Kč. [celá zpráva]

Spor se může táhnout ještě roky

Po následném odvolání se soudní kolečko znovu rozběhlo a na konci minulého týdne padl další verdikt, který však právním zástupcům společnosti Apple příliš radost neudělá. Soud vyšší instance totiž potvrdil, že má americký softwarový gigant skutečně zaplatit již zmiňovaných 7,3 miliardy korun.

Proti verdiktu se nicméně Apple může odvolat, což s ohledem na požadovanou částku a předchozí zkušenosti právní zástupci nejspíše skutečně udělají. Celý spor se tak může táhnout klidně ještě několik let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám