Hlavní obsah

Příští rok vyjde sedm nových verzí Firefoxu

Novinky, chm

I když se to tak nemusí na první pohled zdát, každý internetový prohlížeč má pevně nastavený vývojový cyklus, v rámci kterého přinášejí vývojáři vylepšené browsery. Už nyní je tak například jasné, že v příštím roce vyjde sem nových verzí Firefoxu.

Článek

„Vydávání nových verzí Firefoxu se řídí přibližně 6týdenním cyklem. Letos mezi některými verzemi bylo týdnů 8 a příští rok budou delší cykly převažovat,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Minulý týden byl vydán Firefox 49, který kromě oprav různých trhlin přináší také několik užitečných vylepšení. Měl by být svižnější než předchůdce, zlepšovat výkon videa a zároveň také obsahuje nového správce pro přihlášení.

Podle aktuálního plánu by v letošním listopadu a prosinci měly vyjít další dvě verze Firefoxu. Od ledna do listopadu příštího roku je pak naplánováno dalších sedm vydání. Ještě před koncem příštího roku bychom se tak měli dočkat prohlížeče s logem ohnivé lišky s pořadovým číslem 57.

Firefox se změní k nepoznání

Tvůrci ze společnosti Mozilla se nechali již dříve slyšet, že se v nadcházejících měsících změní jejich prohlížeč k nepoznání. Chtějí se zaměřit na tři hlavní oblasti, na spolehlivost, použitelnost a na ucelenost funkcí. „Firefox se kromě jiného zaměří právě na tyto oblasti, aby získal zpět část ztracených uživatelů i zaujal nové,“ konstatoval Stanke.

Dočkáme se vydání dlouho odkládané architektury Electrolysis, tedy upraveného jádra, díky kterému by měl být browser daleko rychlejší než doposud. Proces nasazování jádra Electrolysis však bude postupný, finální verze se tak uživatelé dočkají až ve verzi 51, tedy v průběhu ledna příštího roku.

Další oblastí, na kterou se Mozilla zaměří, budou doplňky. Slibuje podporu tzv. WebExtensions, které jsou již nyní dostupné pro konkurenční prohlížeče, například pro Operu či Chrome. Již existující rozšíření pro konkurenční prohlížeče tedy budou nově fungovat i ve Firefoxu.

„Mozilla se také zaměří na větší viditelnost doplňků pro uživatele a jejich následnou jednodušší instalaci,“ doplnil Stanke.

Změny čekají i vzhled

Všechny doposud zmiňované změny nejsou pro běžné uživatele na první pohled viditelné, tvůrci nicméně počítají s tím, že se změní také vzhled. „Ještě uvidíme, jak přesně bude vypadat, nebo jaké aplikace Mozilla ukáže,“ uzavřel Stanke.

Už dříve se tvůrci nicméně nechali slyšet, že pracují na nové funkci zvané kontejnery. Ty by měly oddělit například osobní a pracovní prohlížené weby. Současná pracovní verze počítá se čtyřmi různými kontejnery – pro osobní prohlížení, pracovní, bankovnictví a nákupy. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Ukázka čtyř různých typů kontejnerů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám