Hlavní obsah

Desítky už zadarmo nebudou. Originální licence vyjde na 2500 Kč

Novinky, mif

Společnost Microsoft ukončí na celém světě v pátek možnost bezplatného přechodu na Windows 10. Stane se tak rok po oficiálním uvedení desítek na trh. Od víkendu se tak uživatelé budou muset spokojit pouze s placenými licencemi. A to platí i o majitelích nových počítačů.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Že je nabídka bezplatného upgradu na desítky skutečně časově omezena, informovaly Novinky.cz již v polovině března. [celá zpráva]

Aktualizace na desítky je zdarma pro uživatele Windows 7 a Windows 8.1 (případně pro majitele chytrých telefonů s Windows Phone 8.1). Platí to přitom pro majitele stávajících instalací, ale také u nových počítačů.

Pokud si tedy lidé koupí například notebook s předinstalovaným systémem Windows 8, nebudou moci přejít zdarma na Windows 10. Takových strojů jsou přitom v tuzemských obchodech stále desítky.

Pokud lidé po pátku budou o upgrade stát, budou si za něj muset již zaplatit. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny Windows 10 v tuzemských obchodech začínají na 2531 Kč. V závislosti na konkrétní edici a prodejci se ale mohou vyšplhat klidně až k hranici pěti tisíc korun.

S instalací neotálet

Opozdilci se nicméně podle informací Novinek nemusí obávat, že by možnost přechodu byla ukončena hned s úderem půlnoci. Tím, že je nabídka celosvětová, americký softwarový gigant bude čekat, než odbije půlnoc v posledním časovém pásmu.

Teoreticky tak bude možné stahovat aktualizaci zadarmo ještě několik hodin po půlnoci, přesněji by měla být nabídka ukončena v sobotu v poledne.

Nechávat instalaci aktualizace na úplně poslední chvíli se nicméně nemusí vyplatit. Servery mohou být přetížené a americký softwarový gigant při ukončení nabídky aktualizace žádné výjimky dělat nebude. Pokud tedy lidé nepožádají o přechod na Windows 10 včas, nebude jim bezplatný upgrade umožněn.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Stačili jste si bezplatně pořídit Windows 10?
Ano, s předstihem
36,3 %
Na poslední chvíli
6,6 %
Neuvažuji o tom
57,1 %
Celkem hlasovalo 2208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám