Hlavní obsah

Microsoft mění strategii. Aktualizaci na desítky je možné odmítnout

Novinky, chm

Měsíc před ukončením možnosti bezplatného přechodu na Windows 10 ze starších verzí tohoto operačního systému společnost Microsoft mění strategii. Desítky se už uživatelům nebudou instalovat jako aktualizace automaticky, update budou moci odmítnout. Upozornil na to server ZDNet.

Foto: Koláž Novinky.cz

Pokud lidé o Windows 10 nestojí, mohou instalaci nově jednoduše odmítnout.

Článek

V posledních týdnech čelil americký softwarový gigant ze strany uživatelů kritice kvůli tomu, že přechod na Windows 10 není možné jednoduše odmítnout. I po zavření nabídky se totiž instalace pouze odložila. V horším případě se desítky nainstalovaly automaticky jako důležitá aktualizace.

Přesně to se stalo před časem Teri Goldsteinové, její notebook byl navíc po provedeném updatu nestabilní, kvůli čemuž zažalovala Microsoft. Ten se s ní raději vyrovnal mimosoudně – zaplatil jí odškodné deset tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála čtvrt miliónu korun. [celá zpráva]

Právě reakce uživatelů byly jedním z hlavních důvodů, proč se americký softwarový gigant rozhodl nabídku bezplatného upgradu přepracovat. Pokud o něj uživatelé nestojí, stačí nově kliknout na tlačítko Odmítnout bezplatnou aktualizaci.

Jen do konce července

Aktualizace na desítky zdarma platí pro uživatele Windows 7 a Windows 8.1 (případně pro majitele chytrých telefonů s Windows Phone 8.1). „Možnost aktualizace zadarmo bude ukončena 29. července. Pak bude systém ve volném prodeji za plnou cenu,“ uvedl již dříve marketingový ředitel amerického softwarového gigantu Yusuf Mehdi.

Možnost bezplatného přechodu bude po zmiňovaném datu ukončena nejen pro majitele stávajících instalací, ale také u nových počítačů. Pokud si tedy lidé koupí například notebook s předinstalovaným systémem Windows 8, nebudou moci přejít zdarma na Windows 10. Takových strojů jsou přitom v tuzemských obchodech stále desítky.

Pokud lidé po tomto datu budou o upgrade stát, budou si za něj muset již zaplatit.

Desítky se naučí nové kousky

Současná verze operačního systému je na trhu necelý rok, ale už teď je možné Windows 10 označit za nejúspěšnější Windows v historii – běží na více než 350 miliónech zařízení a co víc, samotní uživatelé strávili na platformě Windows 10 přes 135 miliard hodin.

Na začátku srpna se navíc desítky naučí nové kousky. Microsoft totiž vydá velký balík oprav a vylepšení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám