Hlavní obsah

Microsoft zvýšil hardwarové nároky pro chod Windows 10

Novinky, ort

Společnost Microsoft v minulých dnech v tichosti změnila minimální hardwarové nároky operačního systému Windows 10. Jak upozornil server Ars Technica, nově je tak pro provoz desítek nutný výkonnější hardware, konkrétně více operační paměti.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Téměř každá generace Windows zvyšovala nároky na hardware počítače. Pokud jste tedy chtěli používat všechny grafické prvky a další vymoženosti nové generace operačního systému od Microsoftu, zpravidla jste se nevyhnuli koupi výkonnějších komponent, nebo v některých případech dokonce i celého nového počítače.

Desítky měly tento zažitý trend změnit. Zástupci amerického softwarového gigantu se ještě před jejich uvedením chlubili, že poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval i předchůdce s pořadovým číslem 8.1. [celá zpráva]

Pro plynulou práci 1 GB operační paměti nestačil

Jak se ale nyní ukázalo, krok správným směrem to nebyl. Pro chod Windows 10 v 32bitové verzi totiž Microsoft vyžadoval počítač s alespoň 1 GB operační paměti, což je však na dnešní dobu opravdu málo. Připomeňme, že vyšší hodnotu běžně mívají i levné chytré telefony.

Chod Windows 10 s 1 GB operační paměti byl velmi pomalý a na takovém systému se prakticky nedalo pracovat. To byl pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč se americký softwarový gigant rozhodl hardwarové požadavky upravit a minimální kapacitu operační paměti zvýšit u 32bitové verze také na 2 GB. U 64bitové verze totiž byly 2 GB RAM požadovány již dříve.

Jediná další změna se týká úhlopříčky displeje. Dříve totiž desítky pracovaly pouze na strojích s monitorem o velikosti osm palců a více, nově však budou fungovat také na menších strojích se sedmipalcovým displejem.

Ostatní parametry zůstaly beze změny. To jinými slovy znamená, že procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Balík oprav a vylepšení

Windows 10 v současnosti běží na více než 300 miliónech zařízení. V tomto čísle nejsou započítány jen klasické počítače, ale také například tablety a chytré telefony využívající desítky. Tak vysokému zájmu se nejnovější operační systém od Microsoftu těší patrně právě díky tomu, že je zatím nabízen jako bezplatný upgrade.

Během léta by měl vyjít velký balík oprav a vylepšení. Desítky se tak naučí úplně novým kouskům. Jaká vylepšení tzv. Anniversary Update přinese, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám