Hlavní obsah

Nadšenec nainstaloval Windows 95 na chytré hodinky od Applu

Novinky, mif

Výkon stolních počítačů, které jsme používali ještě v devadesátých letech, je dnes samozřejmě překonaný. S trochou nadsázky se dá říci, že neohrabané počítačové bedny krčící se pod stolem dnes můžeme nosit klidně i na zápěstí. Přesně to totiž udělal jeden počítačový nadšenec.

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenec nainstaloval Windows 95 na Apple WatchVideo: Nick Lee, tendigi.com

 
Článek

Nick Lee je mobilní vývojář, ve své americké společnosti Tendigi se soustředí výhradně na programování a design mobilních aplikací. Programy tedy vytváří pro chytré telefony, počítačové tablety a v neposlední řadě také pro chytré hodinky.

Právě poslední zmiňované kategorii se v posledních dnech věnoval patrně nejvíce. Místo toho, aby vytvářel nějakou novou aplikaci, rozhodl se upravit stařičký operační systém Windows 95 do takové podoby, aby fungoval i na chytrých hodinkách Apple Watch.

Foto: Nick Lee, Tendigi

Operační systém Windows 95 na Apple Watch

„V devadesátých letech jsem dostal svůj první počítač – ten stavěl na procesoru Pentium II s taktem 300 MHz, měl k dispozici 256 MB. Podobný výkon dnes nabízejí i chytré hodinky,“ přiblížil Lee.

Na jeho prvním počítači běžel operační systém Windows 95. Patrně i díky tomu se rozhodl na Apple Watch nainstalovat právě tuto verzi. A světe div se, opravdu to funguje.

Samozřejmě takto stará platforma není na malý dotykový displej vůbec přizpůsobena, jeho použitelnost na chytrých hodinkách je tak značně omezená a vše funguje s velkou prodlevou – například na start Windows 95 čeká uživatel několik desítek minut.

Co umí Apple Watch?

Chytré hodinky od amerického počítačového gigantu umí bezdrátově komunikovat s iPhonem a do jisté míry suplovat jeho funkce. Je jimi možné ovládat hudební přehrávač či na nich nechat zobrazovat upozornění kalendáře, nové zprávy, a dokonce například i navigaci.

Stejně jako nejrůznější fitness náramky hlídají chytré hodinky s logem nakousnutého jablka také zdravotní stav uživatele – mohou počítat kroky, spálené kalorie apod. A když se budete málo hýbat? Jednoduše vám řeknou, že je na čase s tím něco dělat.

Na rozdíl od řady konkurenčních modelů lze s Watch také telefonovat. Většina chytrých hodinek totiž zvládá pouze zobrazit příchozí hovor a uživatel vždy musí pro jeho uskutečnění vzít do ruky chytrý telefon.

Apple Watch však mají zabudovaný mikrofon i reproduktor, takže je přímo s nimi možné telefonovat podobně jako s bluetooth handsfree. Bez iPhonu v kapse se ale samozřejmě neobejdou, v něm je totiž vložena SIM karta.

Do chytrých hodinek od Applu je možné instalovat samozřejmě také aplikace. Vybírat je uživatel může prostřednictvím internetového obchodu v chytrém telefonu.

I tak ale tento netradiční pokus jasně vypovídá o tom, jak velký kus cesty výpočetní technika za poslední dvě dekády ušla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám