Hlavní obsah

Windows 10 dostanou temný režim

Novinky, ort

Vývojáři společnosti Microsoft v posledních měsících usilovně pracují na nové velké aktualizaci, která by měla být pro operační systém Windows 10 uvolněna letos v létě. Ta přinese opravy chyb i zcela nové funkce. Některá vylepšení se dotknou i vzhledu, jak nyní prozradili zástupci amerického softwarového gigantu.

Foto: archív výrobce

Temné provedení Windows 10

Článek

O nových funkcích desítek se rozpovídal Gabe Aul, který v Microsoftu vede program Windows Insider. Právě v rámci něho si lidé mohou už vyzkoušet chystané funkce ještě předtím, než je americký softwarový gigant zpřístupní pro všechny ostatní uživatele.

Aul prozradil, že Microsoft mezi tzv. betatestery vypustil novou zkušební verzi desítek. Právě ta by měla obsahovat část nových vychytávek, jež bude dostupná i v „Anniversary Updatu“ (výroční aktualizaci). Ten by měl představovat obdobu service packu, který byl v minulosti distribuován i pro starší generace operačního systému Windows.

Dva režimy zobrazení

Jedna z novinek se jmenuje dark mode, tedy temný režim. V praxi dělá přesně to, co v názvu slibuje – přepne prostředí Windows 10 do tmavších odstínů. V současnosti jsou totiž jednotlivá okna, nabídky a některé předinstalované programy světlé, což ale nemusí vyhovovat všem uživatelům.

Foto: archív výrobce

Světlé provedení Windows 10

Rozdíl mezi tmavým a světlým provedením je poměrně markantní. První zmiňovanou variantu si můžete prohlédnout na úvodní fotografii článku, druhá je k dispozici pro porovnání nad tímto odstavcem.

Další novinkou, kterou by měl velký balík oprav a vylepšení přinést, je nová sada emotikonů. Ty budou součástí přímo operačního systému Windows. Zajímavé na nich je, že americký softwarový gigant neopomněl u jednotlivých postav na různé barvy pleti, aby nemohl být nařčen z diskriminace.

Foto: archív výrobce

Sada nových emotikonů

Některá vylepšení se týkají virtuální asistentky Cortany, která nově bude například informovat uživatele na mobilu, že se jim vybijí baterie v notebooku. Na toto a další vylepšení týkající se Cortany by se nicméně tuzemští uživatelé příliš těšit neměli, protože virtuální asistentka od Microsoftu v Česku oficiálně nefunguje. A nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se v dohledné době mělo něco změnit.

Aktualizace přijde patrně v červenci

Aktualizace by měla přinést také lepší podporu pro dotyková pera a zcela nový nástroj zvaný Desktop App Converter. Prostřednictvím něj bude možné převést libovolnou starší aplikaci do univerzálního rozhraní Windows 10, jak Novinky.cz informovaly již na konci března. [celá zpráva]

Kdy přesně bude Anniversary Update vypuštěn do světa, zatím americký softwarový gigant neuvedl. Podle slůvka „výroční“ se dá usuzovat, že update bude do světa vypuštěn na konci července. Právě tehdy se totiž desítky objevily na pultech obchodů.

Zástupci Microsoftu se na konferenci Build 2016 pochlubili i tím, že operační systém Windows 10 aktivně používá už přes 270 miliónů uživatelů. K dosažení této mety stačilo pouhých osm měsíců, a to především proto, že jsou desítky majitelům starších Windows nabízeny jako bezplatný upgrade. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám