Hlavní obsah

Mobilní aplikace bude pomáhat zachraňovat životy

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nouzových situacích, kdy je potřeba zdravotnická záchranná služba, už lidé nebudou odkázáni pouze na telefonní linku 155. Nově si budou moci pomoc přivolat také prostřednictvím speciální aplikace Záchranka pro chytré telefony. Ta jim zároveň poradí, jak poskytnout první pomoc.

Mobilní aplikace Záchranka Video: archív tvůrců

 
Článek

Aplikace by měla velmi usnadnit práci i samotným záchranářům. Pokud uživatel v život ohrožující situaci přidrží nouzové tlačítko na displeji mobilu, ze smartphonu se automaticky odešle zpráva obsahující informace o aktuální poloze či doplňující informace týkající se zdravotního stavu postiženého.

„V krizové situaci, například při dopravní nehodě či úrazu v terénu, si řada volajících nedokáže vybavit svou přesnou polohu. Stisknutí tlačítka je v těchto chvílích tím nejjednodušším krokem,“ uvedl MUDr. Jana Kubalová ze záchranné služby Jihomoravského kraje.

Foto: archív tvůrců

Ukázka mobilní aplikace Záchranka

Právě v jihomoravském kraji si odbyla záchranářská mobilní aplikace premiéru. Na tento systém je nicméně už nyní napojeno 12 ze 14 krajů. Zbývající dva – Středočeský a Jihočeský – by se měly zapojit ještě před začátkem letních prázdnin.

Součástí Záchranky je také interaktivní návod, který v konkrétních situacích poradí lidem, jak provést první pomoc. „Je to spíše edukativní záležitost. Například během jízdy v tramvaji se můžete naučit základy poskytovaní první pomoci,“ dodala Kubalová.

V aplikaci uživatelé naleznou také seznam nejbližších pohotovostí či lékáren.

Stahovat program Záchranka je možné pro chytré telefony s operačními systémy Android a iOS od Applu prostřednictvím odkazů níže:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám