Hlavní obsah

Nepopulární funkce z desítek dostanou i starší Windows

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows 10 je takřka od svého uvedení na trh kritizován za to, že o uživatelích odesílá příliš mnoho dat na servery Microsoftu. Tuto nepopulární funkci nyní dostanou prostřednictvím aktualizací také starší osmičky a sedmičky.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Na servery amerického softwarového gigantu jsou odesílána tzv. telemetrická data. Pod tímto pojmem se skrývá celá řada událostí, které probíhají v systému – například odesílání zpráv o chybách. Zároveň jde ale také o sběr statistických dat, jakým způsobem uživatel pracuje s různým softwarem a samotným počítačem.

Data jsou samozřejmě odesílána v šifrované podobě. To ale v některých uživatelích může vzbuzovat obavy, co všechno vlastně Microsoft ze získaných dat vyčte. Obzvláště po tom, co se v loňském roce provalilo, že přední technologické firmy – včetně Microsoftu – poskytly americké Národní bezpečnostní agentuře (NSA) přístup k desítkám tisíc účtů svých uživatelů.

U starších verzí si lidé mohou vybrat

Tuto nepopulární funkci chce nyní americký softwarový gigant rozšířit i do dalších verzí systému. Jak upozornil server GHack.net, naučit se výše zmíněné dovednosti by měly také osmičky a sedmičky prostřednictvím aktualizací KB3068708, KB3022345, KB3075249 a KB3080149.

Na rozdíl od desítek, které mají odesílání telemetrických dat zakódované už v základu, si u starších verzí operačního systému od amerického softwarového gigantu mohou uživatelé vybrat, zda si jednoduše aktualizaci nainstalují, či nikoliv.

Popularita desítek stále neutichá

I přes zmíněné obavy se desítky těší obrovské popularitě. Každý týden přibývá několik miliónů nových uživatelů, kteří se rozhodli upgradovat ze staršího systému společnosti Microsoft. Na Windows 10 v současnosti běží víc než 75 miliónů počítačů. [celá zpráva]

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Přestože finální verze Windows 10 je již venku, práce na ní ani zdaleka nekončí. Koneckonců pouhých pár dní po uvedení na trh byl vydán první větší balík oprav a aktualizací. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám