Hlavní obsah

Windows 10 dostaly první balík oprav. Už po prvním týdnu

Novinky, mif

Microsoft vypustil Windows 10 do světa teprve minulý týden ve středu. Přesto byl už tento týden vydán první větší balík oprav a aktualizací pro desítky, přesně sedm dní po oficiální premiéře. Upozornil na to server The Verge.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Programátoři Microsoftu pracovali na opravách a aktualizacích prakticky od prvního dne, kdy finální verze desítek spatřila světlo světa. Samotný šéf divize Windows Terry Myerson se v rozhovoru pro server The Verge netajil tím, že i když jsou Windows 10 již hotové, prakticky všichni se soustředí na jejich vylepšování.

„Není tu nikdo, kdo by pracoval na Windows 11. Ale máme tu skvělý tým lidí, který pracuje na updatech pro operační systém Windows 10,“ prohlásil Meyerson.

Práce programátorů by se přitom neměla týkat pouze aktuálně uvolněného balíku záplat a aktualizací. Ještě před koncem letošního roku by totiž desítky měly prostřednictvím aktualizací dostat nové funkce a dovednosti. Jaké? To zatím zástupci amerického softwarového gigantu neprozradili.

Aktuálně uvolněný balík, který má velikost přesahující 300 MB, obsahuje více než 5000 aktualizací a oprav. Přestože žádná záplata není určena pro kritickou bezpečnostní chybu, kterou by mohli zneužít počítačoví piráti, neměli by uživatelé s instalací aktualizací otálet. Mohou totiž souviset se správnou funkčností systému.

Balík oprav a vylepšení by se měl nainstalovat do počítačů automaticky prostřednictvím automatických aktualizací ve chvíli, kdy počítač bude zapnutý, ale uživatel jej nebude využívat. Případně jej je možné stáhnout také manuálně pomocí služby Windows Update.

Zcela nové funkce a možnosti

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. Microsoft navíc plánuje i podporu pro další speciální systémy – například pro vlastní holografické brýle.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám