Hlavní obsah

Co umí Windows 10

Novinky, mif, ort

Tento týden vypustila společnost Microsoft do světa finální verzi dlouho očekávaného operačního systému Windows 10. Novinka přináší řadu nových vylepšení a navíc funguje i na mobilních zařízeních.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Na pultech obchodů se Windows 10 objevily ve středu. Neočekává se ale, že by desítky trhaly kdovíjak velké prodejní rekordy. Americký softwarový gigant je totiž rozdá majitelům starších licencí zadarmo.

Nárok na bezplatný upgrade budou mít konkrétně lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Na desítky zároveň budou moci přejít majitelé chytrých telefonů, které jsou vybaveny operačním systémem Windows 8.1.

„Aktualizaci připravujeme pro jednu miliardu zařízení,“ pochlubil se šéf divize operačních systémů Microsoftu Terry Myerson.

Jeden systém pro všechny

Spojit všechny své operační systémy do jediného uzavřeného ekosystému dává smysl, Microsoft tak má velkou šanci získat zcela nové zákazníky, kteří zatím upřednostňovali iOS od Applu či zařízení s Androidem.

Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple. Uživatelé, kteří si zvyknou na používání chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad, se totiž snáze přesvědčují, aby si pořídili počítače s Mac OS X místo Windows.

Vzhledem k tomu, že v segmentu operačních systémů pro stolní PC a notebooky je Microsoft s drtivým náskokem leaderem, má tímto krokem velkou šanci ukrojit také významný podíl mobilního trhu.

Nabídka Start je zpět

Americký softwarový gigant s designem Windows 10 nijak zvlášť neexperimentoval, vzhled se tak velmi podobá aktuálně prodávaným osmičkám. Do levého spodního rohu se však vrátila opět nabídka Start, po které celá řada uživatelů volala už od uvedení Windows 8. Ve startovacím menu lidé naleznou spouštěcí ikony oblíbených aplikací, stejně jako utility pro rozhraní Metro. Nechybí zde ani tlačítko pro vypnutí/restartování počítače.

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Zcela přepracováno bylo v systému vyhledávání, které uživatelé naleznou také v nabídce Start. Vyhledávání nově pracuje nejen s nainstalovanými aplikacemi a daty uloženými na pevném disku, ale také s webem – uživateli tak dovede zodpovědět dotazy s použitím internetu, aniž by museli spouštět webový prohlížeč.

Pokud některým uživatelům více vyhovuje rozhraní Metro, kterým jsou vybaveny aktuálně prodávané osmičky, je možné nabídku Start do tohoto režimu přepnout nastálo. V opačném případě se Metro aplikace budou spouštět v oknech, nezakryjí tak celou plochu jako doposud.

Virtuální plochy mají usnadnit práci

Naprostou novinkou jsou ve Windows 10 virtuální plochy, které by měly uživateli především usnadnit práci s více aplikacemi najednou. Místo toho, aby hledali spuštěné programy dole na liště, jednoduše přepnou na další obrazovku, jak to již znají uživatelé linuxových systémů.

Foto: archív tvůrců

Virtuální plochy ve Windows 10

Práci s virtuálními plochami výrazně usnadňují náhledy, které se zobrazují v pásu ve spodní části obrazovky. Díky nim přesně vidíte, jaké aplikace jsou spuštěné na dalších plochách. Prostřednictvím tohoto pásu je navíc možné přidávat další virtuální plochy a samozřejmě je také ubírat.

Chytřejší je také práce s otevřenými okny. Na jednom monitoru je půjde snadno uchytit do všech čtyř rohů, obrazovka se tedy rozdělí na čtyři rovnoměrné čtvrtiny. Stejně tak je ale obrazovku možné automaticky rozdělit na dvě rovnoměrné části nebo jednu větší a tři menší.

Mobily nahradí počítače

Chytré telefony už dnes zdatně konkurují notebookům. V budoucnu by měly potrápit ale také stolní počítače, právě díky Windows 10 je totiž budou moci nahradit. Umožní to nová funkce zvaná Continuum.

Foto: archív tvůrců

Chytré telefony budou moci fungovat jako klasické počítače.

Jde v podstatě o schopnost desítek přizpůsobit se konkrétnímu zařízení. „V podstatě mobil s Windows 10 budete moci používat jako plnohodnotný počítač, stačí k němu připojit klávesnici, myš a monitor,“ prohlásil šéf divize Windows Terry Myerson.

A jak jednoduše to zní, tak jednoduše to funguje. Přestože vše bude pracovat na hardwaru chytrého telefonu, na monitoru se aplikace zobrazí tak, jako byste je pouštěli na klasickém osobním počítači.

To je samozřejmě možné jen u vybraných, tzv. univerzálních aplikací. Na konferenci byla funkčnost demonstrována na kancelářském balíku Office 2016 a vše fungovalo skvěle. Bude zajímavé sledovat, jak si Continuum poradí ve Windows 10 s dalšími aplikacemi.

Staré a pomalé počítače jsou podporovány

Při návrhu desítek mysleli páni inženýři v Microsoftu také na majitele starších a pomalejších sestav, čímž mění zavedený model. Prakticky každá generace Windows totiž zvyšovala nároky na hardware počítače. Pokud jste tedy chtěli používat všechny grafické prvky a další vymoženosti nové generace operačního systému, zpravidla jste se nevyhnuli koupi výkonnějších komponent, nebo v některých případech dokonce i celého nového počítače.

Foto: archiv výrobce

Rozšířená podpora bude pro Windows 7 k dispozici až do ledna roku 2020.

Desítky ale k žádným dalším investicím uživatele nutit nebudou, poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám